Заразените с COVID-19 ще подлежат на изолация и занапред

OFFNews 22 април 2022 в 15:19 2610 0

Снимка Pixabay

Заразените с коронавирус ще подлежат на изолация и занапред, а контактните им лица ще бъдат поставяни под карантина за срок, определен със заповед на здравния министър.

Това предвижда проект на Наредба за условията и редът за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19.

В проекта не са посочени конкретни срокове за изолацията и карантината, уточнява се единствено, че това ще преценява здравния министър по препоръка на главния държавен инспектор.

Както и досега предписание за изолацията на инфектиран с COVID-19 пациент се издава от РЗИ. Регламентира се напускането на дома, в случай на нужда от изследвания или преглед - лицето е длъжно да уведомява здравната инспекция.

Задължителна изолация може да се осъществява и в лечебните заведения, а изписване се допуска, ако в продължение на 48 часа пациентът не е имал висока температура, без да взема антипиретици; ако лабораторните му изследавния са добри и не се нуждае от дихателна реанимация. 

Какви са условията за карантиниране?

На карантиниране подлежи всеки, който в рамките на 48 часа преди и до 10 дни след появата на симптоми на заразно болен е имал контакт с него. Същите са условията и ако заразеният е без симптоми.

Срокът на карантината се определя със заповед на здравния министър.

Под карантина не се поставят преболедувалите през последните 90 дни контактни лица, с изключение на тези от тях, които работят с рискови групи (възрастни, лица с хронични заболявания и имуносупресивни състояния) или живеят в места с висок риск за заразяване като социални услуги или места за лишаване от свобода.

На карантина подлежат и влизащите в страната от държави с високи нива на заболеваемост, това се регламентира със заповед на здравния министър според конкретната епидемична обстановка.

Ако поставените под карантина развият симптоми на заболяването, трябва да се свържат с лекар по телефона, както се процедираше и досега.

С проекта на наредба се определят още условията и редът за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19, оценка на съществуващия епидемичен риск. 

С цел диагностика на заболяването, в проекта на наредба са посочени лабораторните методи за доказване на причинителя на COVID-19 - SARS-CoV-2, както и лечебните и здравните заведения където тя може да се провежда.

За определяне на разпространението на вирусните варианти в страната, което е от значение на развитието на епидемичния процес на заболяването и планирането на противоепидемични мерки за неговото ограничаване, се въвежда изискване за целогеномно секвениране на 10% от положителните проби, доказани по метода на полимеразно верижна реакция (доказване на нуклеинова киселина).

Разписани са конкретни условия, на които следва да отговарят пробите за последващ епидемиологичен анализ на регистрираните случаи на нови варианти.

Проектът подлежи на обществено обсъждане до 21.05.2022 г. С пълния му вариант можете да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!