Замразиха цените на лекарствата за още две години

OFFNews 20 декември 2017 в 13:50 1355 0

Цените на лекарствата без лекарско предписание няма да се вдигат над процента на инфлацията за още две години. 

Промяната беше одобрена в рамките на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, приета от Министерския съвет.

С наредбата се прецизира и начинът на ценообразуване на лекарствата, заплащани с публични средства. Съветът по цени и реимбурсиране проверява цените на лекарствата на официалния сайт на съответната референтна държава и в базата данни по  Споразумението за съвместна дейност EURIPID Collaboration, като съответно се взема предвид откритата цена, независимо от това в кой от източниците е установена. При наличие на цена и в двата източника се избира цената, която е по-благоприятна за заявителя.

Предлага се и забрана за включване в Позитивния лекарствен списък на комбинирани лекарства - на които поне една от съставките е с режим на „без лекарско предписание“, за да не се заобикаля волята на законодателя да се реимбурсират само терапии, които са по лекарско предписание.

Въвежда се и изискването НЗОК да дава становище при включване или изключване на онколекарства в позитивния списък. Това ще важи за лекарства, заплащани в болничната помощ извън извършваните медицински дейности. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови