ГЕРБ отменя мораториума за нови лекарства, ако всички в НС са съгласни

OFFNews 19 декември 2017 в 16:46 8712 6

ГЕРБ ще предложи утре в народното събрание да се гласува отмяна на мораториума върху нови лекарства.

Това обяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В днешния ден проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов със всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината, твърди Цветанов. 

Въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. От ГЕРБ ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им.
Предложението на ПГ на ГЕРБ за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК среща подкрепа от представителите на всички институции, с които разговарях днес, както и от председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти, обяснява Цветанов. 

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за актуализация на бюджета на НЗОК и отмяна на параграф 6. Казах, че настояваме за актуализация на бюджета на НЗОК до края на годината. Декларирам от името на ПГ на „БСП за България”, че сме готови на извънредни, нощни заседания, в ускорени, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на НЗОК, каза още Нинова. 

Тя допълни, че ще внесат предложението си до края на деня днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

19.12 2017 в 23:11

А също така Тука има - тука нема, и Банка Антинари.

7551

5

reKontra

19.12 2017 в 22:27

Тоя и той почна в 1 л.ед.ч.

8931

4

AnderXale

19.12 2017 в 21:17

Тези мръсници не спират да се гаврят с народа, а хората им се радват и им ръкопляскат... Ех, Иво, Иво, бая повече от 80% са!

23293

3

Стефан

19.12 2017 в 21:09

Дааа ... Един път стомна за вода, два пъти стомна за вода ...
Ми кво, чакаме.

21061

2

рамбо

19.12 2017 в 18:45

Айде отново ще гледаме поредния епизод на Боко в ролята на "спасител". Той дава, той отменя, всичщо той прави! От инат гласуваха против ветото на президента , оплюха протестите на онкоболните , за да може "спасителя" да се яви по телевизията и са каже "давам 15 млн за онкоболните". Само дето тоя сценарий се изтърка вече и не носи очакваните ПР дивиденти. В последния месец това се случва за 3-ти път- за парите за Атонския манастир и св. Ал Невски; за парите за БАН и сега.
 
X

Да помогнем на украинските деца!