Тристранният съвет одобри е-направлението и е-рецептата

OFFNews 15 декември 2020 в 15:50 1590 0

При обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка лекарите от извънболничната помощ ще могат да издават на пациенти от техния регистър електронни направления за медико-диагностични изследвания с оглед установяване на заразеността от съответното заболяване.

Това реши Националния съвет за тристранно сътрудничество на онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма, г-жа Марияна Николова. Правителството и социалните партньори обсъдиха проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление № 119 на Министерския съвет от 2006 г. 

Направленията ще се издават без извършване на физикален преглед на пациента, но след провеждане на телефонна консултация за обсъждане на оплакванията на пациента и снемане на анамнеза.

Електронните направления и електронните предписания ще се издават и съхраняват чрез специализиран медицински и аптечен софтуер, с който разполагат лечебните заведения и аптеките, сключили договор с НЗОК, и няма да се изисква предоставянето им от пациентите при посещение на съответните лечебни заведения или аптека.

С предложените промени ще се облекчи работата на лекарите в извънболничната и болничната помощ и ще се улесни достъпът на здравноосигурените лица до консултации, медико-диагностични изследвания, лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови