X Advertisement

Проф. Момеков: Лекарството срещу COVID ще обхване най-сивата група - хората у дома

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2021 в 10:20 6770 2

Снимка Архив

Проф. Георги Момеков

Лекарството на „Мерк“ срещу COVID-19 ще бъде първата възможност за тепария, насочена към най-сивата група пациенти - тези, които се лекуват в домашни условия. Това обясни пред БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Експерименталното перорално лекарство на Merck & Co Inc за Covid-19, молнупиравир (molnupiravir),намалява с около 50% вероятността за хоспитализация или смърт при пациенти с риск от тежко заболяване, показват резултатите от междинни клинични изпитвания и се очаква скоро да има разрешение за спешна употреба в САЩ.

"За хората, които са се разболели, ще бъде чудесно. Ако това лекарство оправдае надеждите, и агенцията (Европейската агенция по лекарствата - бел. ред.) хареса данните на компанията, това ще бъде първата възможност за истинско етиологично лечение, насочено към причинителя, за най-сивата група. В момента ние въобще не знаем какво да правим с човека, който е вкъщи. Това ще позволи таблетна форма, която хората да си пият възможно най-рано след установяване на диагнозата.“

Засега данните от клиничните проучвания сочат намаляване на хоспитализациите и смъртността, поясни Момеков.

На въпрос за стойността на това лечение той коментира:

„Ако ние спестяваме болничен престой – болниците са най-скъпият хотел на света, ако тези 700 лева ни позволяват българите да остават живи, американците са достатъчно хладен разум, за да изчислят колко струва един човешки живот в брутния вътрешен продукт и абстрахирайки се от християнството, любовта към ближния, можем да ги смятаме умрелите хора и в загуба на БВП.“

Одобрението на ново лекарство обичайно отнема много време, но в момента под условие става по-бързо, уточни проф. Георги Момеков.

Ваксинациите предотвратяват хоспитализации и смърт, като значителен процент - над 80-90% от ваксинираните не се хоспитализират и не умират. За лекарството засега се знае, че горе-долу на 50% предотвратява хоспитализация и смъртност, отбеляза той.

„Чудесно е да има лекарство. Има лекарство и за СПИН, но можеш да си сложиш презерватив.“

Според проф. Момеков ваксинационната кампания у нас е замряла, защото „не се пропагандира, не се комуникира с хората и не им се дават важните данни“.

Хората трябва да проумеят, че по официална статистика тази болест у нас убива около 4% от тези, които се разболяват, допълни той.

„Всеки може да прецени иска ли естествен имунитет, който някакви гении и шамани хвалеха – че трябва всички да минем през болестта, или е хубаво да се разходят, да разпитат какво става в едно интензивно отделение или да разпитат някой невролог, някой пулмолог, някой кардиолог какво се случва с дългия COVID.“

Заради рейтинги телевизиите, в които всички бяха ваксинирани преди лекарите, продължават да разпространяват фалшиви новини. Изключително нелепо е, че постоянно се дава трибуна на некомпетентни хора, заяви Георги Момеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

2

ваксиниран

08.10 2021 в 13:49

В болницата има моноклонални антитела, които могат да ти налеят. Не знам в Бълрагия дали ги има, но, виж, Тръмп се оправи за 3-4 дена. Обикновените хора нямат този късмет. Ваксинирайте се.

3010

1

alabalaa

08.10 2021 в 13:11

"В момента ние въобще не знаем какво да правим с човека, който е вкъщи" - Щото знаете какво да го правите в болницата?
 
X

Войната в Украйна от първо лице