Проф. Кантарджиев: До август може да имаме 1,5 млн. ваксинирани

OFFNews 08 януари 2021 в 10:01 1634 0

Снимка Архив/БТА

До август може да имаме 1,5 млн. ваксинирани срещу COVID-19. Всяка година у нас личните лекари правят милион ваксинации на бебетата, при създадената логистика може да се постигне добро покритие срещу коронавируса в планирания срок. Това каза по Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

За момента обявените от здравното министерство количества не са много, но това са сигурните доставки. В напреднала фаза са процедурите за одобряване на ваксината на Астра Зенека, където поръчаните дози са значително повече, обясни микробиологът и допълни, че създадената организация е добра и няма проблем да се правят голям брой ваксинации едновременно.

Професорът каза още, че не е необходимо да се поръчват допълнителни количества ваксини, тъй като заявените в общоевропейската поръчка по принцип са повече, отколкото са ни необходими.

"Това, което имаме заявено до момента, е малко повече от това, което можем да сложим, но една част от ваксините могат да се предложат на държави, които не са членове на ЕС", коментира той.

В момента се ваксинират хората на първа линия и знаковите личности, отрицателно знаковите заявиха, че няма да се ваксинират, каза още Кантарджиев.

Той обясни, че няма нужда да се вземат противоалергични препарати преди поставяне на ваксината. Хората, които биха могли да имат някаква негативна реакция, се консултират с личните си лекари.

Проф. Кантарджиев коментира и актуалните данни за разпространението на заразата у нас. Според него показателите са добри, тъй като по-отговорно се спазват мерките, но препоръча да се избягва събирането на много хора на едно място.

Има ли доказани случаи на новия щам от Великобритания у нас

Все още няма доказани такива случаи, защото не е направено геномосеквениране. Това предстои да се случи идната седмица, но има няколко много съмнителни проби, които са на хора върнали се от Великобритания, каза специалистът.

Той уточни, че ваксината ще предпазва и срещу тази нова генетична линия, която се разпространява масово на Острова и се предава по-лесно, но не се боледува по-тежко.

Проф. Кантарджиев коментира и нарушените мерки в Калофер, където въпреки ограниченията беше организирано мъжко хоро:

"Хората се възмутиха. Отменят олимпиади, състезания за милиони инвестиции. Прекаленото си е винаги прекалено.
Тези силни мъже, които видяхме на хорото, ако вдигнат температура, коренно се променят и започват да звънят по нощите, за да влязат в болница и да бъдат обгрижени всецяло."

Професорът още веднъж подчерта, че хората, които имат загуба на обоняние и вкус като симптом на коронавирусната инфекция, боледуват по-леко и могат да се възстановят за 5 дни, но е важно да пазят околните. Той припомни и че вероятността да се заразиш от човека, с когото живееш, е около 40%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews