Предупреждение: Бактерията салмонела устойчиво се заселва в зеленчуците

OFFNews 21 юли 2020 в 11:18 3136 0

Снимка Pixabay

Някои щамове на бактерията салмонела са открили начин да избягват защитните механизми на растенията и да си проправят пътя в зелените листни зеленчуци - стратегия, която е достатъчно ефикасна, за да ги предпази от растителните имунни системи, както и от измиването в кухнята, пише сайтът "Сайънс алърт", позовавайки се на американско изследване.

В случая става въпрос за класическа маневра "троянски кон", която впечатлява със своята находчивост и буди тревога.

Специалисти от университета на Делауер са установили, че пътят на бактериите минава през устицата - миниатюрните пори в листата на растенията, които се отварят и затварят естествено, позволявайки на растенията да се охлаждат и да дишат.

Известно е, че гъбичките и бактериите по растенията си проправят път през устицата. Оказва се обаче, че и опасната за човека бактерия салмонела е открила как да си осигури ефективен достъп през "заключените врати".

"Новото е в случая е как чужди бактерии са еволюирали, за да заобиколят растителния имунен отговор. Оказва се, че те са същински опортюнисти, способни да прескачат царства. Имаме човешки патоген, който се опитва да прави характерни за растителните патогени неща ", обясняват изследователите.

Измиването и дори третирането с химикали не могат да прочистят бактерии, които вече са проникнали в листата на дадено растение. "Надежда обаче има - ако разбираме по-добре заплахите, може по-успешно да се защитим от тях", допълват специалистите.

Откритието как бактерията салмонела си проправя път към листата на зелените листни зеленчуци може да залегне в бъдещи стратегии за отглеждането и преработването им за продажба и консумация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови