Няма дефицит на задължителни ваксини в страната, успокои Сербезова

Досега са ваксинирани 23 деца на украински бежанци

OFFNews 20 май 2022 в 12:46 816 0

проф. Асен Сербезова

Снимка Архив/БТА

проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването

В страната ни са налични всички необходими количества ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар.

Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на парламентарния контрол, цитирана от БТА.

По думите ѝ досега са ваксинирани 23 деца на украински бежанци.

В отговор на въпрос дали е възможно ваксините да се доставят до кабинетите на личните лекари, министър Сербезова каза, че за това е необходимо да се направи обстоен анализ, включително и финансов, относно организацията на този вид логистика, предвид факта, че лекарите са в различни населени места, както и че всеки общопрактикуващ лекар обслужва различен брой пациенти, подлежащи на имунизации.

Това би определило различна периодичност на доставките на различни ваксини, допълни тя. Министър Сербезова припомни, че в сключените от Министерството на здравеопазването договори са заложени конкретни времеви периоди за доставка на ваксини, с което следва да се съобрази и транспортирането на ваксините до кабинетите на лекарите.

По предложението ваксините, предвидени в задължителния имунизационен календар, да се доставят до разкрити ваксинационни пунктове, откъдето общопрактикуващите лекари да ги получават, вместо от съответната здравна инспекция, министър Сербезова припомни, че задължителните имунизации и реимунизации са част от програма „Детско здравеопазване“, по която изпълнители са общопрактикуващият лекар на детето или лекар специалист по детски болести. В този смисъл в страната няма разкрити ваксинационни пунктове, които да могат да се използват като междинни звена за съхранение на ваксини, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови