Може да има дефектен имунен отговор след преболедуване от COVID-19

При повече преболедували може да не постигнем колективен имунитет, но ще има високо ниво на мутации, каза имунологът д-р Цветелина Великова

OFFNews 24 март 2021 в 09:47 4320 0

Коронавирусът силно потиска имунната система и при преболедуване може да има дефектен имунен отговор. Това означава, че при някои изкарали инфекцията пациенти този имунен отговор може да не е ефективен и да не ги предпази от повторно боледуване”. Това обясни в интервю за БГНЕС д-р Цветелина Великова, специалист по клинична имунология в болница „Лозенец“ и асистент към Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Колективен или ваксинален имунитет

„Оказва се, че придобитият имунитет чрез ваксината е много по-добър отколкото този, постигнат чрез естествено преболедуване на голяма маса от хора. Когато преболедуват голяма маса от хора, може никога да не достигнем до така желания колективен имунитет, но достигаме едно много високо ниво на мутации на вируса“, каза още медикът и уточни, че вирусът ще спре да мутира когато среща по-невъзприемчиво население, т.е. когато има по-голям брой хора, които не могат да бъдат инфектирани, вследствие на това, че са ваксинирани.

Какво значи генно-модифициран вирус

Д-р Великова коментира още, че хората не бива да се притесняват, че в листовката на ваксините пише, че вирусът е генно-модифициран. „Може да приемем тази информация със спокойствие. Това означава, че в самата ваксина не се съдържа истинският вирус, съдържа се технологично направена част от информация за самия вирус. Във ваксината няма нищо инфекциозно, нищо, което да ни разболее, няма нищо общо с вируса като протичане на инфекция. Ние се възползваме от съвременните технологии като ГМО”, категорична е тя.

За информираното съгласие

„Повечето здрави лица не са чували за информирано съгласие и не са подписвали такова, така че за пръв път се сблъскаха с това нещо. Като цяло е необходимо, когато имаме здравна интервенция, човекът да бъде информиран. Това не освобождава хората от това да съобщят за нежелани лекарствени реакции, да потърсят нужда от помощ, да бъдат свързани с компаниите, производители на ваксините“, обясни тя и подчерта, че информираното съгласие не освобождава производителите от отговорност.

Качеството на ваксините срещу COVID-19

„Медицинските показания за всяка една от ваксините са еднакви, тяхната ефективност е съпоставима, включително за тежко боледуване, за предпазване от болнично лечение и разбира се от фатален изход“, увери имунологът и препоръча всеки, който има възможност да се ваксинира, за да избегне риска от тежко боледуване. Все още не е ясно дали ще има необходимост да се прилага трета доза от двудозовите ваксини, които да предпазват от новите разновидности на вируса, коментира пред БГНЕС д-р Цветелина Великова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови