Международен екип ще изследва причините за дългия COVID

OFFNews 08 септември 2022 в 11:42 1142 0

лаборатория

Снимка Unsplash

Проектът "Инициатива продължителен КОВИД" обединява експерти от най-престижните университети в света

Най-добрите учени от водещи университетски центрове се обединяват, за да проверят основната теория за продължителния КОВИД - дали се дължи на фрагменти от новия коронавирус, които остават в тъканите на някои хора, предаде Ройтерс.

Целта на проекта, наречен "Инициатива продължителен КОВИД", е да оптимизира изследванията и бързо да се премине към клинични изпитания на потенциални лечения. Чрез споделяне на различни практики и ресурси групата се надява да разкрие какво е в основата на заболяването и да използва резултатите за разработване на изпитания, основани на доказателства.

Продължителният КОВИД е сложно, инвалидизиращо състояние, което може да трае много месеци след първоначалното заразяване. Страдащите от него са неспособни да работят. Според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ то засяга почти всеки пети възрастен американец, който е боледувал от КОВИД. За продължителния КОВИД обаче се знае малко.

Инициативата е подкрепена с първоначална сума от 15 млн. долара от "Балви" - научен инвестиционен фонд, създаден от Виталик Бутерин, съосновател на блокчейн платформата Ethereum. В нея участват учени от Харвардския университет, Станфордския университет, Калифорнийския университет в Сан Франциско, Йейлския университет и Института "Джей Крейг Вентър", пише БТА.

"Първото нещо, което трябва да се разбере за продължителния КОВИД, е дали пациентите все още имат вируса в себе си или не", казва д-р Ейми Проъл от изследователската фондация "ПолиБио", която е експерт по хронични заболявания, свързани с инфекции. Тя е главен научен ръководител на инициативата.

Засега не съществуват доказани лечения за продължителния КОВИД, който засяга над 150 милиона души по света. Все повече доказателства сочат наличието на вирус в тъканите, който продължава да предизвиква реакция на имунната система, казва тя.

Това може да помогне за обяснението на каскадата от около 200 симптома, свързани с дългия КОВИД, включително болка, треска, главоболие, когнитивни нарушения, задух и изтощение след минимална активност.

Изследователите ще използват усъвършенствани техники за визуализация и генно секвениране, търсейки доказателства за вируса в тъканите и ще анализират влиянието му върху имунната система.

Ако бъде доказано, че персистирането на вируса е причина за продължителния КОВИД, изследователската инициатива ще изпробва антивирусни лечения като паксловид на "Пфайзер", както и други видове лекарства, които модулират имунната система.

Проучвания показват, че паксловид е подобрил симптомите при няколко пациенти с дълг КОВИД. Необходими са обаче големи, добре планирани изследвания, за да се докаже, че лечението помага, и да бъде определено при кои пациенти имат най-голяма вероятност то да е полезно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови