Медицински сестри от страната излизат на протест в защита на уволнена колежка

OFFNews 22 ноември 2021 в 10:57 1058 0

Медицински сестри от няколко града в страната ще се включат в днешния протест на техни колеги от белодробната болница в столицата.

Протестът е от 13.00 ч. Организира се от Синдиката на българските медицински специалисти и е в защита на уволнената преди дни главна медицинска сестра Веселина Ганчева от белодробната болница в столицата.

"Тази главна сестра беше уволнена неправомерно в четвъртък с писмо, изпратено по ЕКОНТ, докато тя е в болничен. Ще се съберем от Бургас, Сливен, Варна, Пазарджик, Враца и Видин и колегите от София. След Мая Илиева, след Бойка Анастасова, сега вече Ганчева, какво искат да кажат, че трябва да мълчим и да бъдем роби на системата ли? Няма да им се получи", заяви пред БНР Димитрия Димитрова, съучредител на Синдиката на българските медицински специалисти.

За освобождаването на Веселина Ганчева стана известно в края на миналата седмица, след публикация във Фейсбук на председателя на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева, според която сестрата е била уволнена, след като е поставила въпроса за заплащането на извънредния труд на първа линия.

"При тази критична липса на кадри в системата директорът на белодробната болница без да се замисля реши да се освободи от сестрата, която първа се притече на помощ на своите колеги (които между другото бяха заключени в отделението, като прокажени), облече костюма и работи заедно с тях една година в ковид отделението на болницата", написа Илиева.

В становище на Управителния Съвет на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се изразява несъгласие с "незаконното освобождаване от длъжност на главната медицинска сестра Веселина Ганчева".

От синдиката настояват да бъде отменена заповедта на изпълнителния директор Любомир Пенев, тъй като е връчена по време на болничен; не е обявен конкурс за длъжността, не е поискано становище от ГИТ, след като има ТЕЛК; не е поискано и становище от Синдиката на българските медицински специалисти, като член на ръководството му; не ѝ е предложено друго работно място в болницата, въпреки критичната нужда от специалисти в лечебното заведение, посочват от СБМС.

Те настояват и за оставката на директора, тъй като според тях неговите действия "са абсолютно умишлени, единствено с цел да се освободи от човека, който му нарушава 30 годишния комфорт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!