Кабинетът гласува за разсрочване на новите доставки на COVID ваксини

OFFNews 08 юни 2022 в 15:35 1058 0

Снимка Getty Images

Министерският съвет гласува за разсрочване на новите доставки на ваксини срещу COVID-19, които по силата на сключения договор между ЕК и фирмите производителки трябва да бъдат закупени от страната.

Това става ясно от съобщение на правителствения пресцентър за одобряване на българската позиция за Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“.

На заседание на здравните министри от общността на 14 юни ще бъде открита публична сесия във връзка със съвместното писмо на Полша, подкрепена от България, Хърватия, Литва, Унгария, Словакия, Словения, Латвия, Румъния и Естония до Европейската комисия относно преразглеждане на договорите за закупуване на ваксини във връзка с излишъците от ваксини.

В търсене на своевременно решение на проблема с излишъка от ваксини, България се присъединява към общото писмо до ЕК, инициирано от Полша, което е съобразено с изразяваните до момента позиции от страната ни.

Страната ни подкрепа и предложеното в писмото обратно изкупуване от ЕК от държавите членки на излишните дози ваксини. 

По време на първия дебат министрите на здравеопазването на ЕС ще обсъдят проекто-регламент, чиято цел е да се създаде европейско пространство за здравни данни

В рамките на втората сесия се очаква министрите на здравеопазването да проведат дебат относно предстоящата ревизия на Стратегията на Европейския съюз за глобалното здраве. Документът насърчава необходимостта от изграждане на силна глобална здравна стратегия на ЕС, която да актуализира европейските действия. България ще отбележи, че международните инициативи за сътрудничество в областта на здравеопазването следва да стъпват на основата на доброволно участие, осигурена гъвкавост и предвидимост за държавите членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови