Хапче срещу еректилна дисфункция понижава риска от ранна смърт при мъжете

OFFNews 26 януари 2023 в 09:29 1795 0

хапче

Снимка Pixabay

Медикаментът намалява с 39% риска от сърдечносъдови заболявания

Мъжете, които приемат медикамент за лечение на еректилна дисфункция, може да се спасят от ранна смърт, сочат резултатите от наскоро публикувано наблюдателно проучване, цитирано от БГНЕС.

Проучването разглежда 14-годишни медицински досиета на повече от 23 000 американски мъже, на които е бил предписан инхибитор на фосфодиестераза тип 5 (PDE-5i), като например широко разпространено лекарство за еректилна дисфункция. Анализът сравнява данните за здравословното състояние с тези в досиетата на 48 000 мъже, на които не е предписано подобно лекарство.

Установено е, че мъжете в проучването, които са приемали PDE-5i, са с 39% по-малка вероятност да умрат от сърдечносъдови заболявания, отколкото тези, които не са имали данни за рецепта. Освен това вероятността те да починат по каквато и да е причина е с 25% по-малка, а вероятността да получат сърдечен инцидент, като например инфаркт или инсулт, е с 13% по-малка. Мъжете, които са приемали по-висока кумулативна доза PDE-5i, са били по-добре защитени от сърдечни заболявания, отколкото мъжете, които са приемали по-ниска доза.

"Инхибиторите на фосфодиестераза тип 5 са не само безопасни, но може да имат важни кардиопротективни свойства", заявиха изследователите. "Тези констатации предполагат спешна необходимост от провеждане на адекватно захранвано, проспективно рандомизирано плацебо-контролирано проучване."

Доказано е, че медикаментът е ефективно средство и за лечение на белодробна артериална хипертония и през 2005 г. е одобрена от FDA за това показание. (При хората с това заболяване артериите между сърцето и белите дробове се запушват, което повишава кръвното налягане и натоварва повече дясната страна на сърцето).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови