ЕМА препоръча COVID ваксини за деца над 6-месечна възраст

OFFNews 20 октомври 2022 в 08:58 773 0

ваксини

Снимка Getty Images

Дозите за бебета са значително по-малки

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е препоръчала одобряването на две ваксини срещу COVID-19 за бебета над 6-месечна възраст, предаде ДПА.

Ваксините, произведени от "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна", могат да защитават бебета от коронавируса, посочи ЕМА.

И двете ваксини вече са одобрени за употреба при възрастни и деца на 5 години (за Пфайзер) и на 6 (за Бионтех). Дозите за бебета обаче, ще са значително по-малки.

Следващата стъпка в процеса ще е одобрение на ваксините за бебета от Европейската комисия, но тя е смятана за формалност.

След това европейските правителства ще решат дали да се предлага имунизиране на бебета. ЕМА каза, че проучванията показват, че дори и много малки дози може да предпазят бебета и малки деца от коронавируса.

След поставянето на инжекцията ваксинираният може да чувства умора, липса на апетит, да получи обрив или болка на мястото на убождането, посочи ЕМА и отбеляза, че обикновено те са в много лека форма и продължават само няколко дни.

Европейският регулатор не е единственият, който препоръчва ваксинация срещу коронавирус при малките деца. Американски експертен комитет препоръча вчера имунизацията срещу COVID-19 да стане част от детския ваксинационен календар на Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC), които осигуряват безплатни имунизации за милиони деца всяка година, съобщи Ройтерс.

Препоръките на експертния комитет включват имунизация в рамките на програмата "Детски ваксинации", следвайки насоките на CDC - за всички деца над шестмесечна възраст и бустерни дози за тези, навършили пет години.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията отговарят за ваксинационните календари и определят целеви групи по възраст и щат, както и кои имунизации са задължителни за достъп до учебни заведения.

Едва около една трета от американските деца в училищна възраст са ваксинирани срещу COVID-19, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови