Една на всеки 22 българки заболява от рак на гърдата

Новите случаи се увеличават с 1-2% годишно, казва ръководителят на Breast Unit към Клиниката по гръдна хирургия на ВМА проф. Георги Байчев

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2020 в 12:13 983 0

Снимка ВМА

Една на всеки 22 българки заболява от рак на гърдата. Карциномът на гърдата е най-честият злокачествен тумор при жените у нас и в повечето развити страни (26% от всички новообразувания) и е на второ място сред причините за смъртност от онкологични заболявания след рака на белия дроб. 

По данни на Световната здравна организация (СЗО) новодиагностицираните случаи годишно са 1 800 000, а от заболяването са починали 450 000 души.

Ракът на гърдата се развива при 1 от всеки 8 американки, 1 от 10 западноевропейки и 1 от 22 българки.
Новодиагностицираните случаи се увеличават в повечето страни със средно 1-2% годишно, коментира проф. д-р Георги Байчев, ръководител на Breast Unit (звено за кърдата) към Клиниката по гръдна хирургия във Военномедицинска академия (ВМА).

За развитието на заболяването е доказано влиянието на различни фактори (хормонални, генетични, диетични, радиация и др.), които въздействат чрез разнообразни механизми.

Макар че етиологията и до днес все още не е напълно изяснена, доказана е ролята на възрастта (най-засегнати са жени между 50 и 70 години), фамилната обремененост, затлъстяването, повишената плътност на жлезата, продължителен прием на естрогени и някои медикаменти, както и редица предходни доброкачествени заболявания на гърдата, при които има повишен риск, изтъкна още специалистът.

Прието е оценката на риска от последващ рак на млечните жлези да се прави според вероятността за заболяването по време на живота на жената, както следва: нисък (под 15%), умерен (15-20%) и висок риск (над 20%).

В резултат на нарасналата здравна култура, скрининговите програми и напредъка в терапията през последните две десетилетия се отчита напредък в ранната диагностика (намаляване на размерите на първичния тумор с 0,8см на всеки 10 години), намаляване на смъртността с 1% годишно и удължаване на преживяемостта с по-добро качество на живот, отчита проф. Байчев.

Ежегодно във ВМА стотици жени преминават безплатни консултации в рамките на няколко кампанни за рак на гърдата. През годините Клиниката по гръдна хирургия на ВМА се затвърди като златен стандарт при диагностика, лечение, осигуряване на оптимизирана, насочена към пациента и научна-базирана, клинична дейност за пациенти, нуждаещи се от грижа за гърдата.

Отчитайки съотношението стойност/полза, много целесъобразни се оказват препоръките на American Cancer Society: 

- ежемесечно самоизследване на гърдите след 20 годишна възраст;

- клиничен и ехографски преглед на всеки 3 години между 20 и 40 и ежегодно след 40 годишна възраст;

- ежегодно мамографско изследване от 45 до 55 години и през година за възрастта от 56 до 74.

При някои високорискови жени се препоръчват и допълнителни изследвания след 35 г. възраст като ядрено-магнитен резонанс, 3D мамография и други, отбелязва още проф. Георги Байчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови