Доц. Чорбанов: Всичко е политика. Политика на държавата е да определи колко теста ще бъдат направени и колко позитивни ще бъдат открити

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2020 в 10:10 8685 4

"Всичко е политика - политика на държавата е да определи колко теста ще се направят и съответно колко позитивни ще бъдат открити, защото те са пропорционални", каза по Нова телевизия доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамента по имунология към БАН.

Той добави, че продължение на тази политика е затварянето на границите за български граждани от други страни. Все по-голям става черният списък, което е проблем за гражданите, които имат делови пътувания, допълни доцентът. 

Всяка сутрин съм позитивен за ковид, защото нямам обоняние и нямам вкус, но с течение на деня се оправям, така коментира той истерията със симптомите на новия вирус. 

"Сякаш си разменихме ролите – би трябвало учените да всяват повече страх, за да им бъде обръщано повече внимание, особено на хората, които разработват ваксини, а става точно обратното - държавните органи като че ли всяват черни мисли в хората с някакви сценарии, които досега поне, слава богу, не се сбъднаха", коментира доцентът.

По думите му болниците не са заляти с тежко болни от COVID-19, независимо от доста високия брой позитивни пациенти. 300 души умират всеки ден в страната от различни болести, припомни той.

Специалистът каза още, че основният проблем в сезона на отпуските е, че не всички могат да си направят тестове в частни лаборатории. Той коментира и изискванията за влизане в някои страни с представяне на отрицателен PCR тест.

Според доц. Чорбанов лятото е характерно със събиране на много хора на едно място, но процентът пациенти, които се откриват пропорционално на броя тестове, не е по-голям. По-големият брой тестове дава друга картина на разпространението на инфекцията у нас, но тя не е по-различна от тази, която беше през април месец, уточни експертът.

Децата са слаби заразоносители

Институтът "Пастьор" публикува данни, въз основа на проучване във френски училища, че не е доказана зависимост от предаване на зараза от деца на деца и от деца на възрастни, което е изключително важна новина.
Оказва се, че по-скоро възрастните заразяват децата, които са изключително слаби заразоносители, съобщи доцентът.

Няма преки доказателства, че можем да се заразим по време на протест, разбира се, едва ли някой може да знае какъв е процентът вирусоносители сред тези хора, каза още имунологът.

Този вирус не трябва да бъде сравняван с грипния по начин на разпространение. Той поразява една много отбрана група хора, потенциални пациенти, останалите са абсолютно безсимптомни, обобщи доц. Чорбанов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6030

4

Ventsi Zashev

14.07 2020 в 14:41

Поредния Нарцис. Дават го по телевизора. Слушайте го. А той усвоява парите на института Луи Пастьор за разработване на ваксина срещи вирус предизвикващ малка кашличка.
Малко достойнство моля !

3013

3

jojopetrov

14.07 2020 в 12:18

Поредния Мангър.
Явно другите държави и техните лекари са по прости от тях!

2000

2

OFFRed

14.07 2020 в 11:46

Всичко е политика, ПАРИ, власт и влияние.

Откакто свят светува има овце, пастири и кучета. Пастирите обикновено са по-умни от овцете и оцеляват.

1000

1

wreathbro

14.07 2020 в 10:28

Тъпи банаджийски бъртвежи!