Британският регулатор: Ваксините на Астра Зенека са безопасни

OFFNews 15 март 2021 в 12:53 1517 0

Във Великобритания Агенцията за регулация на лекарствата и здравните продукти заяви, че няма доказателства, че ваксината на „Астра Зенека“ причинява кръвни съсиреци. Изрично бе посочено, че от общо ваксинираните в страната 24 милиона души, 17 милиона са в с ваксината на „Астра Зенека“, съобщи БНР.

Хората спокойно могат да продължават да се ваксинират с продукта на „Астра Зенека“, обявиха от регулаторния орган.

Това става след като редица страни от ЕС прекратиха временно използването на ваксината.

По-рано от Световната здравна организация също съобщиха, че няма основателни причина да се спре ваксинирането с „Астра Зенека“.

Доктор Фил Брайън от Агенцията за регулация на лекарствата и здравните продукти заяви за Би Би Си, че се прави стриктен преглед, но като се има предвид честотата на естествено появяване на кръвни съсиреци и големия брой администрирани ваксини, данните не предполагат, че ваксината е причина за съсиреците.

От „Астра Зенека“ посочиха, че не са открити доказателства за повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения в която и да е възрастова група.

Би Би Си отбелязва, че от вчера Ирландия и Нидерландия, подобно на България, Дания, Норвегия и Исландия временно са престанали да използват ваксината като предохранителна мярка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови