Болниците поискаха отпадане на лимитите за леглата

'Имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право', твърдят медиците

OFFNews 22 ноември 2019 в 12:18 1378 0

Снимка Pixabay

Представители на сдруженията на всички болници в страната поискаха да отпадне планирането на териториален принцип на достъпа до извънболнична и болнична медицинска помощ, с което се лимитира броят на леглата в лечебните заведения. Повод за декларацията им е случаят с починалото тригодишно дете.

„Въведеното с Националната здравна карта лимитиране на броя на леглата, забраната за промяна и дори заместването им по специалности, което се следи от НЗОК, ни поставя непрекъснато в ситуации, в които сме принудени да връщаме болни, които имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право. Потърпевши от това са най-вече пациентите, чието лечение е отложено, понякога с фатален край. Не трябва да допускаме да умират хора затова, че е по-лесно да се администрира една дейност с подобен род забрани и ограничения“, заявяват от сдруженията.

От болниците призовават за промени в организацията и финансирането на спешната и неотложната медицинска помощ, които да позволят ефективното включване на лечебните заведения за извънболнична помощ в този процес, и за създаване на процедури и организация за взаимодействие помежду им. 

Сдруженията искат и премахване на ограниченията за разкриване на нови дейности. 

Позицията е подписана от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!