Близо 5-килограмов тумор отстраниха столични хирурзи от гръдния кош на пациентка

Месеци наред жената е пренебрегвала симптомите, причинени от доброкачественото образувание

OFFNews 29 февруари 2024 в 11:11 2610 0

операция

Снимка Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

Екипът, осъществил операцията

Доброкачествен тумор с тумор с размер 30 см. и тегло 4.6 кг. отстраниха хирурзи в столичната Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда от гръдния кош на 37-годишна жена. За случая съобщиха от лечебното заведение.

Мартина е на 37 г. През май започва да изпитва нетипична умора и посещава специалист в Хисаря, който ѝ казва, че има пневмония. Лекарят назначава лекарствена терапия и жената се подобрява. В последствие изпитва дискомфорт и сериозна умора, макар и по-рядко, отдава го на заседналия начин на живот, който води, на факта, че е пушач, на наднорменото си тегло и на грижите, които полага за 5-годишното си дете, съчетано с работата си и домакинските ангажименти.

През ноември обаче прекарва вирусна инфекция, усеща тежест в гърдите, затруднено дишане, има слузести храчки и температура около 38 градуса.

След вирусната инфекция бях още по-уморена и ако в началото продължавах да го отдавам на всички фактори в живота си, в един момент взех решение да си направя рентгенова снимка, за да все пак да се види какво се случва и дали има някаква причина за тези усещания, да съм сигурна дали няма отново пневмония. Отидох след работа и направих снимката. За първи път ми се случи лекарят - образен диагностик да ме изчака и не просто да ми даде снимката, но да ме разпита. Попита ме дали се чувствам много зле, какво усещам и ми каза, че спешно трябва да отида при пулмолог, разказва Мартина.

Жената посещава специалист по пулмология, който ѝ казва, че е за спешен прием в болница. Насочва я към столично лечебно заведение, в което преминава през изследвания и лекарствена терапия. Предварително я предупреждават, че най-вероятно има плеврален излив.

В болницата се опитаха да направят пункция, за да изкарат тази течност от плеврата, но не се получи. След това ми направиха скенер и там явно видяха, че всъщност това не е течност. Продължиха с лекарственото лечение, което бяха започнали. Изписаха ме за уикенда и ми казаха в понеделник да отида отново, за да ми вземат биопсия. Направиха я около 13 декември. Изчакахме я около 5 дни и ми казаха, че имам много голямо образувание, посъветваха ме да се отстрани, защото въпреки че стана ясно, че е доброкачествено е с изключително големи размери, казва пациентката.

37-годишната жена се доверява на доц. Цветан Минчев, началник на Клиника по гръдна хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Обръща се към него, тъй като преди години именно той е оперирал майка ѝ.

Жената влиза за операция, която се извършва от доц. Минчев и екипа му – д-р Емануил Манолов, д-р Стойко Алексиев и анестезиолога д-р Соня Илчева. Специалистите установяват тумор с размер 30 см. и тегло 4.6 кг., който хистологията потвърждава като липом – доброкачествено образувание. Именно заради него жената е имала симптоми,  които е пренебрегвала дълго време.

Отстраненото доброкачествено образувание, снимка: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

Мартина се възстановява много бързо, на втория ден след операцията вече е на крака. Жената споделя, че вече се чувства добре, върнала се е на работа и продължава да се възстановява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови