Бързите антигенни тестове могат да се правят само от лекар

Решението за приравняването им към PCR тестовете е правилно, но малко закъсняло, смята д-р Николай Брънзалов

OFFNews 23 декември 2020 в 09:17 2642 0

"Антигенен тест може да осъществи единствено лекар. Пациентите си ги купуват в аптечната мрежа и кой им ги прави - не знам", коментира по БНТ зам.-председателят на БЛС и общопрактикуващ лекар д-р Николай Брънзалов.

Той обясни, че сами не можем да си направим антигенен тест, тъй като това изисква умения точно откъде да се вземе пробата.

"Това не е тест за бременност, който може спокойно да отидете да си го купите", коментира лекарят.

Бързите антигенни тестове ще се добавят като възможност за диагностика на COVID-19. Решението е правилно, но малко закъсняло, каза Брънзалов и припомни, че предложението е било именно на БЛС още от август тази година.

Лекарят обясни, че се надява в най-скоро време, заедно с PCR тестовете, да може да се назначават и антигенни тестове. В големите градове има достатъчно на брой разкрити COVID кабинети, в които тестът може да се направи безплатно. Медицинските лица там са обучени и могат да качат резултатите и в COVID системата, смята специалистът.

Антигенните тестове се правят на хора с клиника, припомни Брънзалов. При PCR теста нещата стоят по различен начин. Пациентът може да е вече здрав, но PCR-ът да му е положителен, да няма антигенът, който заразява останалите в обществото.

"PCR тестовете са златният стандарт. Когато дори при отрицателен антигенен тест пациентът има клиника, трябва да му се направи PCR с цел уточняване на диагнозата. На практика пациентите, които имат симптоми,  са с положителни тестове", каза зам.-председателят на БЛС.

Той допълни, че не препоръчва на общопрактикуващите лекари да тестват пациентите в кабинетите си, тъй като там се преглеждат и здрави хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews