4 от 10 деца до 15-годишна възраст не спортуват

OFFNews 02 юни 2020 в 12:12 2198 0

Снимка ВМА

4 от 10 деца до 15-годишна възраст не са физически активни. 41 млн. деца под 5-годишна възраст страдат от затлъстяване в световен мащаб, а с наднормено тегло от 5 до 19 г. са над 340 милиона. Честотата на затлъстяването се е утроила от 1975 г. до днес. Тези данни изнесе доц. Цветелина Тотомирова от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА в рамките на инициативата "Спортувай с президента".

По думите ѝ основните фактори за увеличената честота на затлъстяване са рекламирането на нездравословни храни за деца; големите порции; свръхконсумацията на подсладени напитки; намалената физическа активност; честото хранене извън дома; повишеното време пред екраните и лесния достъп до висококалорийни, рафинирани храни.

Учениците с изразена физическа активност показват тенденция да получават по-добри оценки, редовно посещават училище, демонстрират по-добри познания (вкл. паметови), по-отговорни са в училищните занимания (вкл. припоставяне на определена задача), подчерта специалистът.

Доц. Тотомирова посочи и здравните рискове от затлъстяването в детска възраст - артериална хипертония и метаболитни нарушения.

Другите следствия от наднорменото тегло са по-ниска самооценка, по-слаби резултати в училище, влошено здравословно състояние като възрастни и незадоволителна професионална реализация. Изследвания сочат, че децата, страдащи от затлъстяване, по-често са подложени на тормоз от връстниците си.

По думите на доц. Тотомирова за повишаването на физическата активност са нужни повече игри на открито, създаване на условия за практикуване на различни видове спорт, възпитание в адекватни физическа активност и личен пример от родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!