За ползите от морската вода – 3 лесни и ефикасни водни терапии

OFFNews 26 юни 2019 в 11:10 8927 0

Снимка Pixabay

Морската вода е активен, понякоги дори агресивен, разтвор на соли, газове и органични съединения, затова дори краткият престой в морето оказва силно влияние върху организма ни. Как да се възползваме от преимуществата ѝ – няколко идеи:

Антистрес терапия

Това е разновидност на натуропатичното лечение на хронични и сезонни депресии, основана на елементарни аква упражнения: лежане в морската вода, без движение, в максимално отпусната поза. За подобна терапия топлите морета с много солена вода (например Червено и Егейско) са идеални. Влезте в морето на дълбочина, която ви е комфортна, отпуснете се по гръб във водата и затворете очи. Опитайте да се изолирате от всичко. Най-важно е да отпуснете шийните и лумбалните отдели на гръбначния стълб, които се „затварят“ при хроничен стрес. Най-подходящото време за такава терапия е привечер, при залез. Може да опитате и сутрин, но обикновено тогава водата е по-студена.

Венотонизираща разходка

Много приятно и полезно развлечение – влезте в морето на дълбочина до средата на прасеца и се разхождайте край брега толкова дълго, колкото можете. Хидромасажът на морската вода и щадящото натоварване на кръвоносните съдове на долните крайници са добра терапия при варикозна болест (ако вече я имате) или профилактика срещу появата ѝ. Морското ходене е особено полезно за любителките на високи токчета, за хората, които работят седнали или шофират продължително. Разходките са по-ефективни, ако ги правите сутрин, когато температурата на водата е около 18-20 градуса.

Хидромасаж

Натуропатите препоръчват натуралния морски масаж на коремната област при широк спектър оплаквания – от синдром на ленивото черво до проблеми на пикочо-половата система, свързани със застойни явления. Подходящото време за този масаж е лекото вълнение (височина на вълните до 60 см). Сложете надуваемия пояс и влезте в морето до гърдите. Опуснете долната част на тялото, така че вълните свободно да се плискат в него. По-безопасен и ефективен масаж на органите в коремната кухина едва ли може да има. Важно е обаче водата да е топла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови