Кето диетата може да се окаже опасна за здравето

OFFNews 08 август 2019 в 10:17 4600 0

Кетогенната диета, която напоследък стана любима на знаменитости от калибъра на Ким Кардашиян, Гуинет Полтроу и Холи Бери, може да се окаже опасна за здравето, пише в. "Сън", цтиран от БТА.

Наричаната също кето диета е характерна с това, че е ниско въглехидратна и богата на мазнини. Тя предполага отказ от бобовите и пълнозърнестите продукти, както и от някои зеленчуци. В същото време се препоръчва консумацията на
тъмен шоколад, мазнини, авокадо и орехи.

Но професорът от Нюйоркския университет Шивам Джоши не е убеден в полезността на подобен хранителен режим, който според него може да се окаже опасен за здравето. "Аз защитавам нерафинираните въглехидрати, плодовете, зеленчуците, всички зърнени продукти, бобовите като лещата и др. Това са едни от най-полезните хранителни продукти на планетата!"

Джоши изтъква, че консумацията на пълнозърнести продукти не трябва да бъде спирана, както е при кето диетата. Те предпазват от сърдечносъдови заболявания. Специалистът изтъкна, че не съществуват никакви научни изследвания за дългосрочните последствия за организма от спазването на кето диетата.

Целта на този хранителен режим е понижаването на калориите за сметка на намалената консумация на въглехидрати до 5 процента. По този начин в калорийния прием се падат 75 процента на мазнините и 20 процента на белтъците. Поради недостига на въглехидрати, организмът започва да топи мазнините, което води до намаляване на килограмите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови