Детето ви е злоядо? Пуснете му класическа музика

OFFNews 08 ноември 2022 в 10:40 3888 1

Дете на масата

Снимка Alexander Dummer

Детето ви отказва да яде определени храни? Пуснете му музика.

Слушането на определен вид музика по време хранене може да повиши апетита към някои продукти, съобщава електронното издание на в. „Дейли мейл“, като цитира данни от международно изследване. Приятните мелодии могат да направят дори зеленчуците по-вкусни.

Убеждаването на децата да ядат зеленчуци е битка, позната на поколения. Сега учени от университета в Лисабон стигат до извода, че решението може да се крие в музиката.

106 доброволци са помолени да оценят различни храни, докато са слушат различни мелодии. Използвани са бейби моркови, миникраставици, два вида бисквити. Саундтракът е оценяван спрямо „сладост“. Сред записите, пускани по време на хранителния експеримент, са били парчета на Майк Олдфийлд

и произведения на композитора Камий Сен-Санс.

„Трябва ви нещо звънко“, казва Чарлз Спенс, професор по експериментална психология от университета в Оксфорд, който участва в изследването.

Резултатите показват, че хората смятат храните за около пет процента по-сладки, ако по време на консумацията им слушат приятна и звучна музика.

Предишни изследвания са се концентрирали върху храни като сладолед, шоколад, напитки като вино и бира. Това изследване обаче е първото, фокусирано върху стимулирането на приема на зеленчуци.

Това, което възприемаме като вкус, е комбинация от вкус и мирис. Всички сетива участват по време на храненето, казват авторите. Както се отделя слюнка при вида на вкусна храна, така звуците са част от преживяването.

Резултатите са публикувани в изданието „Фуд куолити“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки