Волейболистките запазиха шанс за оставане в Лигата на нациите

OFFNews 27 юни 2023 в 15:45 1156 0

Волейбол

Снимка NVL

Българките излязоха от зоната на изпадащите

Женският национален отбор на България по волейбол победи Република Корея с 3:1 (25:22, 25:18, 24:26, 25:15) на старта на третата седмица в Лигата на нациите. Мачът се игра в корейския град Сувон. Това беше втори успех за тима на Лоренцо Мичели след победата над Хърватия в началото.

България започна в състав: Елена Бечева, Петя Баракова, Мира Тодорова, Борислава Сайкова, Радостина Маринова, Мария Йорданова и либеро Мила Пашкулева.

Първият гейм започна трудно за българския тим, който изоставаше с 2:5 в началото, но се стигна до първо равенство при 8:8. За първи път отборът на Лоренцо Мичели поведе за 15:14, но домакините отново направиха обрат при 22:21. Последните четири точки в гейма бяха за родния тим.

Във втората част българките поведоха с 4:2, но след това на моменти оставяха инициативата на тима на Република Корея, като се стигаше до обрати в резултата. Домакините водеха последно при 16:15, но до края на частта момичета на Мичели показаха много по-концентрирана игра и направиха разлика от седем точки в края - 25:18.

Третият гейм продължи в подобен ритъм. Играеше се точка за точка, като до средата на частта нито един от отборите не беше взел аванс повече от 2 точки. Република Корея поведе с 14:10, но след това се получиха няколко обрати и много грешки. България изпусна мачбол при 24:23 и след това загуби мача заради лошо посрещане при последните разигравания.

Българският отбор се стегна в четвъртия гейм и след средата му пое инициативата. Тимът на Мичели отвори разлика от 4 точки и продължи да я увеличава в края, като направиха 6 поредни точки за крайното 25:15.

Българският отбор бе по-добър при атака, но разликата дойде най-вече от блокада, като тимът на Мичели направи 13 успешни срещу само 4 за домакините. В посрещането Република Корея има по-добри показатели.

Радостина Маринова стана най-резултатна за България с 19 точки, Мария Йорданова добави 18, а Мира Тодорова - 16.

България вече има 2 победи и 7 загуби. Отборът е 14-и в класирането с 8 точки, като изпревари тима на Хърватия, който също има 2 победи, но общо 6 точки. С 8 точки са и тимовете на Нидерландия и Тайланд, а Доминиканската република има 7 точки, но от три победи.

Следващият мач на България е в четвъртък сутринта срещу тима на САЩ, който е на второ място в класирането.

„Знаехме какъв е този мач – коментира Мичели пред официалния сайт на БФ Волейбол. – Нашите заслужиха победата. Не беше никак лесно. Южна Корея изигра най-добрия си мач в турнира пред своя публика. В последните дни тренирахме само за този двубой и най-важното е, че не си направихме харакири. Това беше нашият ден. Трябваше да спечелим. В предишни мачове след загуба на гейм излизахме много по-слаби. Сега беше обратното – изиграхме страхотна четвърта част.

Не трябва още да се радваме, че сме останали в Лигата на нациите. Трябва ни още една победа. Хърватия може да постигне нещо срещу Нидерландия, Турция или Полша. Надявам се само всички да играят професионално и честно.

Аз съм щастлив, че сега свършихме най-доброто. Искам победа. Не знам в кой мач, но трябва да я спечелим. За да сме 100 процента сигурни, ни трябват още три успеха."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика