Пламен Константинов отговори мираж ли е класиране за Париж 2024

OFFNews 18 септември 2023 в 18:58 1056 0

Пламен Константинов

Снимка БФ Волейбол

Селекционерът е реалист

Чудо или реалност е България да се класира за олимпийския турнир по волейбол в Париж догодина.

"Трикольорите" отиват на квалификация в Китай, където само първите два ще стигнат до Олимпиадата.

Треньорът Пламен Константинов отговори на този въпрос и коментира ситуацията в мъжкия национален отбор по време на откритата тренировка в зала "Христо Ботев".

"По-скоро е първото - реалистично призна легендата на старта на срещата с медиите. - Аз съм умерен оптимист от началото на лятото. Опитвах се реално да представя картината. Иска ни се да покажем по-добро ниво от европейското първенство, но си давам сметка - за много от момчетата това изисква време. В последните години работя предимно с млади състезатели.

Познавам етапа, в който се намираме. Виждам хубави неща на тренировка, но не и на мачовете. Това изисква време, трупане на опит, увереност. Трябва да знаят как се играят такива мачове. Не ни предстоят двубои със съперници, за които се изискват само физически качества. Трябва майсторство. На този етап това ни липсва.

Има светлина като бъдеще. Тя обаче не е толкова много в настоящето. Не трябва да мислим за резултати. Това ще спира състезателите ни. Видя се на европейското. Не всички, от които загубихме във Варна, бяха по-силни от нас.

Бяха преодолими. Можеше с още един добър мач да удължим престоя си на турнира. Видя се, че нямаме ниво срещу топ отборите. Трябва да се мисли мач за мач. Нека не говорим за класиране, за първите две места.

Такива равносметки можем да правим след шестия или седмия мач и ако си ги изиграл добре. Нямаме нужда от тежестта да мислим от началото как се борим за първите две места. Този отбор не може да я носи.

Симеон Николов е пътят към бъдещето и подмладяването. Опитахме на европейското с микс между млади и опитни. Не сработи. Не хвърлям вината в никого. Годините си минават и става все по-трудно.

Колкото и да ни се иска, става все по-трудно с толкова преминали през всичко състезатели. Те обаче са в залеза на кариерата си. Това е истината и с цялото ми уважение съм кариерата им. Те положиха усилия да са в добро състояние, колкото е възможно. Няма смисъл този експеримент да се продължава.

Предпочитам на олимпийската квалификация да дам шанс в олимпийската квалификация на младите да трупат опит. Симеон Николов също не е готов с неговите 17 години. По-добре да премине през такъв турнир и мачове, което ще е от полза за бъдещето му. На голямо ниво мачовете се решават с начален удар.

В последните години изоставаме от топ отборите в този компонент. Ние сме на добро средно европейско ниво. Няма да сме топ, докато не натискаме противниците с начален удар. Там трябва да израснем най-много. Изисква време. Големите отбори не се бият без начален удар."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!