Любо Ганев: Развитието на съдиите е приоритет на федерацията

OFFNews 09 октомври 2021 в 15:44 6131 0

Любо Ганев, президент на БФ Волейбол, откри съдийския семинар в София, на който лектор е Андрей Зенович. Руснакът с 40-годишен стаж като рефер сега е част от съдийската комисия на Европейската конфедерация CEV. Зенович е ръководил мачове на две олимпиади – включително финала в Рио де Жанейро през 2016 година между Бразилия и Италия.

Двудневният семинар започна с 16-те най-перспективни млади арбитри. Те участват в 3-годишен проект за подготовка и квалификация като бъдещето на българските съдии. За първи път наши млади рефери имат шанса да са част от семинар, който се води от инструктор на CEV в лицето на Зенович. Никога преди федерацията не е канила човек на толкова високо ниво. В неделя руският корифей в бранша ще проведе подобна сбирка и за международните български рефери, които представят страната на най-високо ниво.

„Целите на новото ръководство на федерацията е да подобряваме на всяко ниво – каза Любо Ганев. – Искаме по-високо качество на треньорските кадри, а една от най-важните задачи е да растат съдиите. Много внимателно ще наблюдаваме работата на реферите. Младите арбитри са важни за бъдещето. Ще направим всичко те да бъдат в час с всички нововъведения във волейбола.

Да знаят всичко в детайли на най-високо международно ниво. Целта е нашата игра да става все по-популярна и атрактивна. Клубовете трябва да знаят, че мачовете се решават от играчите, а не от съдиите. Като федерация ще направим всичко, за да се развиват младите. Това е наш приоритет.“ Гост на семинара беше и Пенчо Ангелов, шеф на съдийската комисия към БФ Волейбол.

„Искам да благодаря на новия президент Любо Ганев, който се обърна с лице към нашите проблеми – каза Ангелов. – Никога до момента не е имало семинари и федерацията да поема голямата част от разходите. Нека продължаваме по същия начин. Благодаря и на Андрей Зенович, че се отзова и се съгласи да направи семинар с младите съдии в единия ден, а на следващия – с най-добрите ни арбитри.“

„Първо искам да благодаря на Любо за поканата да дойда в България и да участвам в този семинар – завърши Зенович. – Трябва да разберете, че такова внимание, което се оказва от първия във федерацията, е много важен за волейболния живот в България. Не се среща често. Със сигурност в малко държави става по този начин. Тази наша първа среща ще е с края на първия випуск на академията. Пожелавам ви успех в живота, в съдийството.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови