Започват проверки на хотели и ресторанти в зимните курорти

OFFNews 08 октомври 2015 в 16:28 1534 0

Снимка БГНЕС / Архив

Комисията за защита на потребителите (КЗП) готви проверки в зимните курорти. Ще се следи дали хотелите и ресторантите имат категоризация и отговарят ли на изискванията за нея.

Това стана ясно по време на заседанието на Националният съвет за защита на потребителите към Министерство на икономиката.

Ако се установят нарушения, някои обекти ще бъдат временно затваряни, като ще се следи дали наложената забрана се спазва. 

Ще бъде проверявана и общата безопасност на ски пистите. Освен това ще се проведе и информационна кампания за правата на потребителите при ползването на туристически услуги.

Друга тема на заседанието беше прилагането на Закона за защита на потребителите по отношение използването на нелоялни търговски практики от небанковите финансови институции. Оказва се, че при контрола на тези институции са констатирани множество нелоялни търговски практики, свързани с прикриване на информация за наличието на допълнителни такси, за които потребителят разбира след сключването на договора за кредит. Впоследствие се налага да плати повече от предвиденото по закон. 

На заседанието бяха обсъдени и проблемите на потребителите при включването на арбитражни клаузи от страна на търговците в договори с потребители. Там основните нередности са, че се включват арбитражни клаузи, съгласно които при възникване на спор, се използва арбитражен съд, определен едностранно от търговеца.

“Стигнахме до извода, че трябва да дадем по-висока гласност на конкретните казуси и на правната рамка за защита на потребителите, както и да разширим разяснителната кампания по разглежданите казуси“, заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която председателства заседанието.

Тя добави, че целта на планираната кампанията е българският гражданин да бъде активно информиран за това какви са неговите права по отношение на потреблението, какви са неговите задължения и към какви институции може да се обърне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови