Събраха се 7000 подписа в подкрепа на хижа ''Македония''

OFFNews 18 юни 2024 в 09:25 2130 0

Хижа Македония

Снимка https://ajgidik.com/

Хижа "Македония" е строена през 30-те години от туристите от Горна Джумая, с финансиране от БТС, от различни общественици и други благодетели и с много доброволен труд от туристи.

Петиция от над 7000 подписа в подкрепа на хижа "Македония" в Рила бе внесена в Народното събрание от председателят на Инициативните комитети на Националните граждански инициативи, свързани с хижата Венцислав Венев, който е и председател на Български туристически съюз (БТС).

Подписите са събрани от туристи от цялата страна в подкрепа на предложенията на инициативите.

Инициативите алармират за сериозен проблем, свързан с хижите в България. Преди няколко години областната управа издава акт за държавна собственост за хижите "Македония" и "Чакалица" на името на Национален парк "Рила", като пред  БТС и туристическо дружество "Айгидик"-Благоевград това било представено като формалност, казват от инициативата. Няколко години по-късно обаче от парк Рила обявяват конкурс за нов стопанин на хижа "Македония", което налага туристическото дружество да се бори на конкурсни начала за стопанисването на хижата.

Венцислав Венев внася подписите в НС. Снимка: БТС

Хижа "Македония" е строена през 30-те години от туристите от Горна Джумая, с финансиране от БТС, от различни общественици и други благодетели и с много доброволен труд от туристи. Винаги се е стопанисвала от БТС чрез местното туристическо дружество, като в архива на Български туристически съюз се пазят много документи, доказващи това. Множество ремонти и подобрения са направени в хижата именно от БТС и от ТД "Айгидик", а не от Държавата или НП "Рила", а сега незнайно защо се решава НП "Рила" да си присвои хижата, да я отдава под наем и като цяло да се занимава с една несвойствена за националния парк дейност, коментират от БТС.

Те очакват Народните представители в Народното събрание и министрите в Министерски съвет да си свършат работата по най-добрия начин, като оправят тази несправедливост.

Предложенията на гражданските инициативи са деактуване на хижите "Македония" и "Чакалица" и спиране и анулиране на конкурса.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16