Нови горски аптечки ще помагат на туристите в планините

ОFFNews 21 август 2017 в 21:18 17602 1

Горски аптечки за оказване на първа помощ са поставени по туристическите маршрути в част природните паркове в страната.

Те са предназначени за туристите, като им осигуряват необходимите превързочни материали и медикаменти при спешни случай в планината, в случай на навяхване или нараняване, за да могат да се придвижат до най-близкото населено място.

Новите аптечки на територията на Природен парк "Витоша" са поставени в заслон "Петрус", заслон "Смильо".

Паркът разполага с горски аптечки на още шест места: на пътеката от с. Железница към Черни връх (аптечката е поставена преди х. „Физкултурник"), Местност Комините, Боянски водопад, Зимната пътека село Кладница - Черни връх (преди да се съедини с лятната пътека).

Шест горски аптечки са монтирани в Природен парк „Врачански Балкан".  

Местата, на които са монтирани са: заслон Боров камък, заслон Войводин дол, заслон Старо село, заслон Барките, посетителски център Ритлите и Младежки еко лагер с. Очин дол.

Дирекция на Природен парк „Беласица" е поставила пет аптечки по маршрутите от гр. Петрич към билото на планина Беласица в района на „Халката", от гр. Петрич към вр. Конгур през „Папреница", от гр. Петрич към вр. Конгур през х. Конгур, от с. Самуилово към вр. Радомир през „Лопово", и от с. Скрът към вр. Тумба след местността „Щаба".

Шестте аптечки на територията на Природен парк „Странджа" са максимално отдалечени от населените места – първата аптека е в параклиса „Света Марина", село Ивайлово, втората в местност „Индипасха", третата – местност „Влахол дол", четвъртата – в параклиса „Света Богородица", село Кости, петата – местност „Малката котвена" до село Гараматиково и последната – при големия долмен в село Заберново.

От парковите дирекции се надяват, че подобно на ентусиазма на доброволците , участвали в поставянето им, туристите в парка също ще посрещнат аптечките с радост и ще имат грижа да бъдат опазени от вандализъм или ползване не по предназначение, за да могат консумативите в тях да помагат при оказване на първа помощ на пострадали в планината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови