МС прекрати концесиите за 15 плажа на базата на закон, който още не е приет

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2016 в 11:51 3841 0

Министерският съвет прекрати откритите процедури за предоставяне на концесия на 15 морски плажа. Това стана преди парламентът да гласува внесените от кабинета промени в Закона за Черноморското крайбрежие. 

Плажовете, за които се отнася решението, са: „Св. Влас – централен“, община Несебър, „Градина-запад“, община Созопол, „Лозенец“, община Царево, „Червенка“, община Созопол, „Бургас-север“, община Бургас, „Нов плаж - Св. Влас“, община Несебър, „Св. Влас - запад“, община Несебър, „Китен-юг“, община Приморско, „Росенец - север“, община Бургас, „Приморско-юг“, община Приморско, „Бяла - централен 5“, община Бяла, „Градина-централен“, община Созопол, „Бургас-централен“, община Бургас, „Черноморец - юг“, община Созопол, „Нестинарка“, община Царево.

Решението е резултат от одобрения от Министерския съвет в края на миналата година проект на закон за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предложен от Министерството на туризма. Със законопроекта се предвижда промяна, свързана с прехвърляне на дейностите по предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма и промяна на органа по предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове, посочиха от правителствената пресслужба.

Законопроектът обаче още не е приет от Народното събрание, където бе внесен на 30 декември миналата година. В неговите преходни и заключителни разпоредби е записано, че: "В срок до два месеца от влизането в сила на този закон, министърът на регионалното развитие и благоустройството предава на министъра на туризма всички преписки по заявления и открити процедури, свързани с предоставяне на концесии и договори за наем на морски плажове, които не са приключили. След предаването на преписките процедурите, започнали до влизането в сила на този закон, се довършват от министъра на туризма". Така процедурите по ново даване на концесии на 15-те плажа ще трябва да стартират отново, след като законът бъде гласуван от парламента. 

Целта на приетото днес решение е да не се допусне компрометиране на процедурите по управление и стопанисване на плажовете и да се минимализира рискът за осигуряване на услуги и достъп до морския плаж през активния летен сезон, подчертаха от пресслужбата на МС.

Съгласно предложените промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие цялостното провеждане на процедурите по предоставяне на концесии и отдаване под наем на морските плажове, включително извършването на подготвителните действия за предоставяне на концесии, внасянето в МС на предложения за предоставяне на концесии за морските плажове и организирането на процедурите за определяне на концесионер, след влизане в сила на проекта на закон, ще бъде в компетенциите на министъра на туризма и извън правомощията на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови