Франция разхлабва мерките за чуждестранни туристи през лятото

OFFNews Последна промяна на 19 април 2021 в 15:56 2254 0

Снимка БТА/Xinhua

Летище Орли във Франция

Франция смята да отвори границите на страната за ваксинирани чуждестранни туристи през лятото.

Президентът Емануел Макрон заяви пред американската телевизия Си Би Ес, че френското правителство работи по конкретно решение с фокус върху ваксинираните американски граждани, желаещи да посетят страната. На тях ще им бъде предоставена възможност да се възползват от специален сертификат, разрешаващ свободно пътуване в страната. 

Франция е сред европейските страни, реагирали с най-тежки мерки за противодействие срещу пандемията COVID-19. 

"Това съобщение е най-важното изявление на европейски лидер досега, което показва, че ограниченията за пътуване скоро могат да бъдат облекчени в цяла Европа", отбелязва американският всекидневник "Ю Ес Ей тудей".

Емануел Макрон е категоричен, че ще има постепенно премахване на ограниченията в началото на май за пътуване за американците, получили две дози от ваксината. В неделя той заяви, че френските министри "финализират техническите дискусии" за цялостно облекчаване на ограниченията. Служителите изготвят сертификати за улесняване на пътуванията между европейските страни с тестване и ваксинации.

Понастоящем Франция е в трета национална блокада, тъй като се бори с поредната вълна от коронавирусни инфекции, училищата са затворени до края на април, пътуванията са ограничени и събиранията са забранени.

Припомняме, че броят на починалите след усложнения на COVID-19 във Франция в края на миналата седмица се увеличи до над 100 000. Страната е на осмо място в света по този показател с общо над 15 млн. заразени.

Съединените американски щати водят класацията по заболеваемост и смъртност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови