29% спад на туристите в Априлци през новия зимен сезон

Къщите за гости са предпочитани, в тях са пренощували 68% от гостите на града

OFFNews 14 февруари 2021 в 15:49 1296 0

За първите 2 месеца от зимния сезон в община Априлци са пренощували над 1100 туристи, като спадът е 29% по данни от ЕСТИ, съобщи министър Николова, която извърши проверка на местата за настаняване в общината.

Николова уточни, че най-сериозно е намалението на туристите в хотелите - 84%, а при къщите за гости то е едва 9% за периода декември 2020 г. - януари 2021 г. Къщите за гости са безспорно водещият избор за туристите в община Априлци, като в тях са пренощували 68% от туристите в общината за първите два месеца от зимния сезон. Това прави малко под 800 туристи за двата месеца. В общината има регистрирани 63 къщи за гости, 38 стаи за гости, 11 малки семейни хотела и 2 хотела с по-висока категория.

Тези данни са поредното доказателство, че пандемията наложи нови тенденции в търсенето на туристически услуги, коментира вицепремиерът. Тя добави, че пътуванията, които предполагат избягване на струпване на много хора на едно място, са предпочитани още от миналото лято и прогнозите са, че това ще се запази през тази и следващите години.

Малко над 11 хил. са пренощувалите туристи в община Априлци през 2020 г. по неокончателни данни, като над 99% от тях са българи. Чуждестранните туристи тук през миналата година са малко и са предимно от Германия, Великобритания, Румъния.

Инспекцията показа, че утвърдените и въведени правила за работа се спазват стриктно, като се прилагат безкомпромисно всички заложени мерки за дейност, наложени заради разпространението на коронавируса, посочи вицепремиерът.

Районът предлага отлични условия за еко- и селски туризъм, посочи още министър Николова. И подчерта, че регионът има голям потенциал за развитие и трябва да се популяризира. Заедно с министъра в проверката участваха инж. Тихомир Кукенски – кмет на община Априлци, и инж. Ваня Събчева, областен управител на Ловеч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови