Само ваксинирани тенисисти и на Roland Garros. Ще пуснат ли Джокович?

OFFNews 17 януари 2022 в 10:13 9312 8

Новак Джокович

Снимка Getty Images

Новак Джокович

За да играят в Откритото първенство на Франция, тенисистите трябва да бъдат ваксинирани. Това обяви министърката на спорта Роксан Марасинeану ден, след като световният №1 Новак Джокович бе принуден да напусне Австралия, без да може да участва в Australian Open, защото не е ваксиниран.

Спиране от участието му във втори от четирите турнира в Големия шлем ще бъде сериозен удар по кариерата на Джокович, която след случилото се в Австралия е поставена на карта. Преди седмица Франция излъчи посланието, че 20-кратният шампион в Големия шлем ще може да участва в Roland Garros, но днес посланието е друго.

"Въвеждаме COVID паспорти. Веднага, след като законът бъде обнародван, те ще бъдат задължителни за влизане на обществени места (стадион, театър или салон) за всички зрители, лекари, френски или чуждестранни играчи. Ще работим заедно, за да поддържаме конкуренцията жива и да бъдем лицето на мерките срещу ваксинацията в международен план", обяви тя, цитирана от БНР.

Дали подобни изисквания ще се въведат и за US Open, и за Wimbledon предстои да се изясни.

След анулирането на визата на 34-годишния сърбин той няма право да влиза в Австралия в продължение на 3 години, според изискване в имиграционния закон на страната. Премиерът Скот Морисън обаче обяви, че забраната може да отпадне много по-рано при "подходящите обстоятелства", т.е. ако световният №1 и деветкратен носител на титлата от Откритото първенство на Австралия се ваксинира срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

9

yoghurt

18.01 2022 в 05:59

Който не може да усети как внезапно от разговор за “ (европейски) ценности” минахме на разговор за “(европейски) дълг” да ползваш нещо обективно без причина - неразпространение на отмиращ вирус или пък невлизане в болница (припомням, че вчера 18% от новопостъпилите в болница са ваксинирани, от 27% ваксинирани общо, което е катастрофа) - 1. Явно е притъпил историческият си усет за процесите, поради дългите години на мир; 2. Явно не иска да потърси и възможна негативна причина за прокарването на дадено решение така насилствено, както в случая със принудителната ваксинация в спорта с един спорен продукт, ами иска да вярва само в позитивното. Нека обаче смъкнем розовите очила, най-малото подобна брутална намеса за употребата на един продукт, който няма отношение към ковид - както виждаме в момента боледуваме не от ковид, ами от грип у нас поне - последната седмица! - така че когато по подобен начин прокарваш нещо без смислени аргументи, означава че си оставил смисълът някъде на бунището, а ползваш едн акриза само като повод за нещо. Всъщност, това е и единственият показател, който е релевантен - дали настоящата криза е повод, или е криза сама по себе си. Исторически погледнато, икономически погледнато, както и емпирично потвърдено - настоящата криза изглежда много повече като един повод за социална примяна, от колкото като същинска криза. Факторите за подобна промяна може да са хиляди, но е много вероятно да са свързани с незавидното състояние на западната икономика, навлизането в колосални количества дълг и квази липсващо производство на терен. В миналото атакуваха Ирак за да си закърпят полжението, сега някак нито в Сирия, нито в Иран им се получи, трябва да спасят ситуацията някак. Без ангажимент.

14469

5

случайно прочетох

17.01 2022 в 17:34

"Премиерът Скот Морисън обаче обяви, че забраната може да отпадне много по-рано при "подходящите обстоятелства", т.е. ако световният №1 и деветкратен носител на титлата от Откритото първенство на Австралия се ваксинира срещу COVID-19."

Това не е ли изнудване???
За догодина може да искат да си смени пола!?!

11300

4

yoghurt

17.01 2022 в 14:18

Абсолютно, Кокотен, за съжаление. Но се дразня как “новото нормално” много галантно се измени, правят ни един успешен къндишънинг - сега се отпускаме с надежди в стил “Всичко отминава”, обаче да очакваме внезапно - “ последна ваксина, която ще го изкорени оконлатепно” този вирус. Съответно - ново всяване на вина и острациране на “безотговорните, неползващи предлаганият доста мощно продукт”. Истината е, че варицелата например беше къде-къде по-страшна, и за нея нямаше подобна политически-гарнирана реакция с разни ползи освен здравните, ако ги има въобще в настоящата ситуация. В този смисъл - заглавието е наистина пределно ясно, новото нормално е - ползваш продукта, или си острациран. Без аргумети.

6145

3

kokoten

17.01 2022 в 11:40

Пандемията отминава(а дано),ама ендемията остава и борбата с нея е не по-малко важна....да не таѝм големи надежди,че скоро ще се мормализират нещата....още много сол има да изядем дотогава....

3767

2

Име на профила

17.01 2022 в 11:35

Добре де, политиката настрана. Отговорът на въпроса в заглавието не е ли вече в него?

"Само ваксинирани тенисисти и на Roland Garros. Ще пуснат ли Джокович?"

Ако се ваксинира - ще го пуснат.

11300

1

yoghurt

17.01 2022 в 10:34

При отминаваща пандемия, подобен ход представлява само разкриване на картите на заинтересованите от него и обида спрямо общественото здраве.
 
X

Да помогнем на украинските деца!