ВСС решава дали да спре процедурата за избор на специалния прокурор

OFFNews 25 март 2021 в 08:50 2264 0

Висшият съдебен съвет трябва да реши днес дали да спре процедурата за избор на разследващия прокурор, който да наблюдава работата на главния, до произнасянето на Конституционния съд.

КС ще разгледа по същество дали противоречат на основния закон промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на специалния прокурор.

Президентът Румен Радев поиска да бъдат обявени за противоречащи на конституцията текстове от двата закона, с които се създава този пост.

„За да не изпадаме после в хипотеза, ако нормите бъдат определени за противоконституционни (а има такова основание), че сме избрали разследващ на главния прокурор и неговите заместници, който да остане без работа поради обявяване на противоконституционност на разпоредбите“, коментира пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

„Ако (сега) бъде избран разследващ главния прокурор и този избор предшества решение на Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредбите, то новото Народно събрание ще бъде длъжно отново да се занимае с този въпрос“, допълни Киселова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови