Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Убиецът на сестрите Белнейски осъди България в Страсбург

OFFNews 22 август 2018 в 15:00 19288 0

Четирима затворници, които излежават дългогодишни присъди или доживотен затвор, са осъдили България в Страсбург заради лошите условия, в които изтърпяват наказанията си.

Един от тях е осъденият за убийството на сестри Белнейски Лазар Колев. Той се жалва, че му е наложен специален режим, изолиран е от останалите затворници и има възможност да контактува единствено с изтърпяващи наказание доживотен затвор. Твърди още, че не е имало течаща вода в килията му, която била по-малка от 6 кв. м. Оплаква се от хигиенните условия поради наличието на хлебарки и други паразити, от недостатъчната естествена светлина в помещението и от постоянното изкуствено осветление.

Другите трима затворници, които са осъдили България в Страсбург, са Стоян Петров, Илиян Михайлов и Йордан Петров. Михайлов е с доживотна присъда заради подбудителство към убийството на втория съпруг на майка си. Стоян Петров пък е осъден на 20 години затвор за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов през 2008 година. Йордан Петров, който стана известен като Кумановския убиец, е в затвора доживот заради тройното убийство на Стефан Костадинов, жена му Мария и брат й Ян Мюзик през 2000 година.

Съдът е присъдил държавата да плати за неимуществени вреди на Михайлов е 4000 евро, а на Й. Петров и Колев по 3000 евро. За разноски по делото са присъдени общо 3046 евро. По отношение на Петров съдът не е присъдил обезщетение и разноски, тъй като той не е заявил претенции за обезщетение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!