Съдът пусна Ветко Арабаджиев под домашен арест

OFFNews 09 декември 2020 в 12:26 3206 0

Апелативният специализиран наказателен съд  (АСНС) пусна под домашен арест с електронна гривна подсъдимия бизнесмен Ветко Арабаджиев, който от година и половина е под стража, съобщи lex.bg.

Арабаджиев е в болница с коронавирус и реална опасност за живота. 

В началото на ноември съдия Михайлова от Специализирания наказателен съд постанови домашен арест за Арабаджиев, но на 19 ноември АСНС отмени определението ѝ. Апелативните съдии се мотивираха, че рискът Арабаджиев да се укрие е голям, защото разполага с достатъчно пари и може да повлияе върху свидетелите, тъй като голяма част от тях са негови служители.

Пет дни по-късно съдия Михайлова за пореден път е изменила мярката на Арабаджиев в домашен арест, като е постановила незабавното ѝ изпълнение.

Още в съдебното заседание прокуратурата е обявила, че ще протестира незабавното освобождаване на подсъдимия. Искането за спиране на предварителното изпълнение е било изпратено в АСНС на следващия ден, но Арабаджиев вече е бил на свобода.

АСНС подчертава, че първата инстанция е действала незаконно.

"Специализираният наказателен съд не е осигурил регламентираната в НПК възможност за въззивен контрол по особеното искане на СП. Още повече, че по ВЧН№ 328/2020г. АСНС вече е констатирал незаконността на подобен начин на процедиране от страна на СНС“, се казва в определението, като съдът напомня, че по аналогичен начин през юли спецсъдът е постановил незабавно освобождаване и на Маринела Арабаджиева.

Маринела бе пусната под домашен арест на 28 май. Няколко дни по-късно прокуратурата внесе особено искане за отмяна на постановеното незабавно изпълнение на изменението на мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

Преди дни Маринела Арабаджиева написа във фейсбук следното: „Моят съпруг, който продължава да е на кислород, все още в критично състояние с вторична бронхопневмония, трикратно завишени туморни маркери и съпътстващо тежко заболяване, което налага спешна операция, която не може да бъде извършена, докато не бъде напълно излекуван от корона инфекцията! Днес аз се моля единствено за неговото оцеляване!“.

Маринела и Ветко Арабаджиеви бяха подведени под отговорност на 19 декември 2019 г., когато Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу двамата. Заедно с още 6-има души те са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления в размер над 8 000 000 лв. и пране на пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови