Няма виновни за наводнението край Бургас преди 3 г.

Рекордният валеж се оказа виновник за смъртта на две жени

OFFNews - Бургас Последна промяна на 14 ноември 2017 в 14:35 10999 0

Няма виновни за смъртта на две жени, които загинаха при наводнението на пътя Бургас - Созопол, в района на парк „Росенец“, преди 3 години. В нощта срещу 6 септември 2014 г., пътят между Созопол и Бургас бе залят, а приливната вълна понесе автомобили в близкото дере. В района на парк „Росенец“ две жени намериха смъртта си - 69-годишната Недялка и 21-годишната Камелия - и двете от Бургас. Единствено намесата на доброволци – спасители, които се хвърлиха във водата още в първите минути на бедствието вадеха хора допринесе за по-малко жертви.

През октомври 2016 г. досъдебното производство е прекратено от наблюдаващия окръжен прокурор Андрей Червеняков, защото няма човешки фактор в трагичния инцидент, а основната причина за него е времето.

За конкретния случай няма действие или бездействие от страна на длъжности лица, което пряко да е довело до трагедията, обобщава Червеняков. Назначената съдебно-хидроложка експертиза е посочила пет фактора, които са предизвикали наводнението.

Измереният 24-часов валеж е бил 176 л/кв. м. Подобно явление, се казва в експертизата, се случвало веднъж на между 100 и 1000 години.

Вторият е проектирането и строежа на пътя Бургас-Созопол, който минавал през „негативна форма на терена“. Тоест - никой не е предполагал, че ще се образува приливна вълна именно на това място.

Освен това е констатирана лоша поддръжка на водосбора на р. Отманлийска, който е бил обрасъл с дървесна и храстова растителност, което частично е възпрепятствало нормалния отток на реката. Впоследствие, Община Бургас извърши корекция на коритото на реката.

Отбелязан е и човешки фактор - заради замърсяване в района със строителни отпадъци и автомобилни гуми.

Последното посочено от експерта е, че инцидентът е станал в тъмната част на денонощието, което е спомогнало за неговите размери и човешките жертви.

Подобни досъдебни производства срещу неизвестен извършител бяха образувани и за петте жертви на последните наводнения в района на Бургас и Камено преди няколко седмици. Окръжната прокуратура ще трябва да разследва дали има виновен за поредното бедствие или отново това ще е времето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови