Близки на жертви от Бисер осъдиха община Харманли на 570 000 лв. обезщетение

OFFNews 13 ноември 2017 в 17:05 11760 0

Двама близки на загинали при наводнението в село Бисер спечелиха дело за обезщетение за общо 570 000 лева срещу община Харманли. 

Става въпрос за двама мъже, които са загубили родителите си. 

При наводнението в Бисер през февруари 2012 г. след скъсването на стена на яз. "Иваново" загинаха осем души, а повечето постройки в селото бяха повредени. 

Пострадали при стихията и наследници на загинали заведоха дела срещу Министерството на отбраната и срещу община Харманли, между които има спор за собствеността на съоръжението.

Според съдиите на двете приключили дела министерството не е собственик на съоръжението и не е доказано, че то му е предоставено за ползване. 

Според решението на съдия Катерина Енчева по едно от делата общината трябва да плати 350 000 лева обезщетение, 14 000 лева държавна такса, 450 лева разноски и 10 236 лева на адвоката на ищеца, пише в. "Сега".

Делото е заведено от сина на загинали съпрузи, които са живеели на 80 м от реката. Водата е стигнала до имота им за 10 минути и е била 2 м висока. Вълната ги отнесла през оградата на съседния двор на 300 м от тяхната къща, където били открити мъртви след няколко дни. Синът им се включил в издирването и сам ги изровил изпод останките от разрушени къщи и сняг.

Според решението на съда в случаи на спор за собственост като този областният управител е длъжен да следи за проблеми с язовира, но това не изключва отговорността на действителния собственик, а двете институции отговарят солидарно за причинените вреди. 

Според съда са събрани достатъчно доказателства, че общината е била наясно с тежкото състояние на язовира и стената му години преди трагедията, като през 2010 г. и няколко месеца преди инцидента назначени от общината проверки са констатирали отново запушване на преливника, нередности в работата на изпускателя, пропадане на язовирната стена и деформация в короната й. В общината са били наясно с опасността от разрушаване на стената, но не са предприети никакви мерки, като бездействието е продължило и след наводнението.

Служителите й единствено са наблюдавали настъпващото бедствие. Предприетите мерки за евакуация са неадекватни и хаотични. Не се установява общината да е осигурила практическото приложение на аварийния си план, нито да е обезпечила прилагането на мерките, предвидени в Закона за защита от бедствия, се посочва още в решението на съда.

Техническата експертиза е показала, че язовирът изобщо не е поддържан и ако стената му беше издържала, той е щял да поеме падналия дъжд. 

Решението по второто дело е от август. То отново е заведено от син на загинали съпрузи. В този случай са присъдени 220 000 лева от поисканите 520 000 лева. 

Родителите на ищеца са застигнати от приливната вълна на моста след язовира, докато пътували за работа в Харманли.

Съдия Светослав Василев решава, че справедливото обезщетение от общината в случая е по 120 000 лева за всеки от загиналите родители, от които се приспадат 20 000 лева, отпуснати на сина им от кабинета. 

И двете решения не са окончателни и могат да се атакуват пред Софийския апелативен съд.

Още около 30 дела, заведени от близките на пострадалите, са висящи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови