Няма номинации за нов шеф на ВКС днес, още три дати за предложения до края на октомври

OFFNews 07 октомври 2021 в 10:29 820 0

Снимка Архив

Няма внесени кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС) на първото заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес след откриване на процедурата за избор. Това стана ясно в началото на днешния Пленум на ВСС, съобщи Лекс.бг.

Номинации могат да се правят и на 14, 21 и 28 октомври. Право на предложения имат Пленумът на ВКС, поне трима членове на Съдийската колегия и министърът на правосъдието. Изборът е насрочен за 14 януари догодина, а мандатът на настоящият председател на ВКС Лозан Панов, който е в отпуск като кандидат за президент, изтича на 10 февруари. 

„Изборът на нов председател на ВКС, който да наследи Лозан Панов на поста, не е предрешен и е възможно дори да няма избор. По-добре би било да има повече от един кандидат за председател на ВКС, още повече че законът позволява такава възможност“, каза преди дни представляващият ВСС Боян Магдалинчев. 

По думите му „Пленумът на ВСС, който избира тримата големи в системата, има правото да преценява качествата на предложените кандидати, но няма ангажимент непременно да избере". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!