Надпреварата за нов председател на ВАС започна

OFFNews 22 май 2017 в 14:46 6050 0

Мандатът на сегашния председател на Върховния административен съд Георги Колев изтича през ноември тази година. Очаква се Висшият съдебен съвет да гласува новия председател на 11 септември. Мандатът на самия състав на ВСС изтича на 3 октомври.

Предложения за кандидатури за председател могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, министърът на правосъдието, както и Пленумът на Върховния административен съд.

Все още не е ясно кои ще бъдат кандидатите, но сред съдиите във Върховния административен съд вече се работи за издигане на фаворит, научи редакцията ни.

Става въпрос за Георги Чолаков – семеен приятел на Георги Колев. За кратко е бил съдия в районните съдилища на Сливен и Котел, след което адвокат и нотариус в Балчик. През 2012 г. се класира на единствената бройка за съдия във ВАС от външен конкурс. Почти веднага след встъпването му в длъжност е назначен от Колев за председател на Второ отделение на ВАС, където заменя Галина Солакова.

Още преди месеци започва презентирането на Чолаков като достоен за председател на ВАС. Дали поради липса на особена положителна реакция и от двете противостоящи си групи в Съдийската колегия на ВСС, или поради по-добрите преимущества на избрания подход, започва постепенна работа сред съдиите от ВАС за номинирането на Чолаков от пленума на съда.

Очаква се подкрепящите Чолаков, да предложат и подкрепят процедурни правила за явно гласуване на номинациите от Пленума на съда, тъй като вярват, че по този начин ще може да се осигури вота на колебаещите се съдии.

Изразяващи съмнения в качествата на Чолаков да бъде административния ръководител, от който ВАС се нуждае споделят, че им се заявява, че евентуалната му кандидатура вече е съгласувана и одобрена от политическите лидери на парламентарно представените партии и от почти всички членове на двете колегии на ВСС.

Дали това ще се случи, наистина ли има вече фаворит и какви ще са кандидатурите предстои да видим в близко бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови