Магдалинчев: Премиерът иска изцяло нова конституция, не ремонт на старата

OFFNews 16 август 2020 в 18:11 5520 1

Премиерът Бойко Борисов иска изцяло нова конституция, а не ремонт на съществуващата - ще се пипа член 1 от основния закон и ще завърши до заключителните разпоредби. "Не става въпрос само за няколко изменения. В тази процедура с така заложените в момента в конституцията разпоредби очевидно е необходимо търсенето на консенсус. Намирането на 2/3 мнозинство или 3/4, когато вече се гласуват по отделно всички тези предложения, очевидно би довело да сядане на масата на преговорите с всички, които са заинтересовани, ако те възприемат тези идеи. Нещата са много сериозни”.

Това обяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред Нова тв.

"Промените, които предлага премиерът, донякъде биха засегнали съдебната власт. В момента с измененията на конституцията от 2015 г. разделението на съдебната власт на прокурорска и съдийска колегия донякъде предопределя нещата, които се предлагат сега”, допълни Магдалинчев.

Според него предложението за разделяне на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите не е непознато явление в Европа. Има страни, в които са въведени и функционират отделно и самостоятелно.

„Премиерът заявява, че Висшият съдебен съвет на съда ще има 13-членен състав, от които 7 ще са избрани от така наречената „професионална квота”, а 6 ще бъдат избирани от парламента. В момента ситуацията не е много по-различна”, коментира още Магдалинчев. И допълни: „Дали ще бъдат два съдебни съвета или не, има влияние единствено по отношение на избора на тримата големи".

Но поясни, че в сегашния си вид те се избират от ВСС. "Сега трябва да видим дали съдийската колегия ще избира председател на ВКС и ВАС, и дали прокурорската колегия ще избира главен прокурор. Ако това се окаже така, конституцията ще може да бъде преработена единствено от Велико народно събрание. Обикновено народно събрание не може да намалява мандатите на председателите на Върховните съдилища и на главния прокурор", бе категоричен Магдалинчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови