Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Комисията на Цацаров търси 1.5 млн. лв. от Жоро Шопа

OFFNews Последна промяна на 13 май 2021 в 12:52 2595 0

Антикорупционната комисия е предявила иск срещу Георги Семерджиев - Жоро Шопа, за 1 498 372, 49 лв. В исковата молба до Софийския градски съд е включен също 1 недвижим имот, както и лек автомобил. Семерджиев е с обвинение за участие в организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления, ръководена от Ветко Арабаджиев.

Жоро Шопа бе задържан през юли 2019 г. в Барселона с Европейска заповед заради това, че е укривал Ветко и Маринела Арабаджиеви. Двамата бяха подведени под отговорност на 19 декември 2019 г., когато Специализирана прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу тях. Заедно с още 6-има души Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления в размер над 8 000 000 лв. и пране на пари.

В Окръжния съд – Бургас КПКОНПИ е внесла искова молба срещу Юлияна Петрова за 324 292, 62 лв., един имот и 2 коли. Проверката срещу нея е започнала в качеството й на главен архитект на Пловдив, след като пропуснала да подаде в срок декларация за имущество и интереси. Цената на иска е равна на установеното несъответствие между имущество и доходи – нейно и на свързани с нея лица.

В Окръжния съд – Русе комисията е внесла иск срещу Красимир Михайлов за 3 130 741, 44 лв. Претендира се и отнемане в полза на държавата на 11 недвижими имота и 5 моторни превозни средства. Михайлов е обвинен от прокуратурата в измама с причинена имотна вреда в големи размери. Проверката на КПКОНПИ след повдигнатото обвинение е установила значително несъответствие между доходите и собствеността на Михайлов, поради което е предявен и искът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Две искови молби са внесени в Окръжен съд – Велико Търново. От Милен Георгиев се претендира сумата от 213 653, 86 лв. и 3 автомобила. Той е с обвинение за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотични вещества. Исковата молба срещу Росен Христов е в размер на 82 547, 17 лв., като се претендира отнемането и на 1 автомобил. Той е обвиняем за отглеждане и съхранение на марихуана.

Комисията на Сотир Цацаров е приела за съхранение запорирани златни и сребърни накити на обща стойност над 900 000 лв. След провеждане на процедура от държавни съдебни изпълнители при Районен съд - Варна по опис на 3725 бр. златни и 79 бр. сребърни накити, те вече се съхраняват в банков сейф. Запорът и приемането им е в рамките на производство по реда на ЗПКОНПИ срещу лице, обвинено от Окръжна прокуратура – Варна за лихварство. КПКОНПИ е приела за съхранение и златни накити с общо тегло над 2.5 кг. Те се съхраняват в банков сейф в Обществен трезор в БНБ до приключване на производството за отнемане на незаконно придобито имущество в полза на държавата, водено срещу лице, обвинено също за лихварство.

Общата стойност на исковете е 5 263 132,81 лв., в които са включени и 13 недвижими имота, както и 15 моторни превозни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови