До 2027 г. ще бъдат закрити всички домове за хора с психически и умствени разстройства

OFFNews 04 декември 2020 в 11:17 3053 0

28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост ще бъдат закрити до 2027 г., съобщиха от прокуратурата. Това ще стане заради открити нередности при разпоредена от Върховната административна прокуратура проверка на териториалните прокуратури, Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за качеството на социалните услуги.

ВАП се задвижи след сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции в страната, изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ), до МТСП от август 2020 г. Сезирана е и Агенцията за качеството на социалните услуги.

В сигнала на КПИ се посочва, че в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Самуил са установени нередности. Част от тях са свързани с насилие от страна на персонала; насилие между потребителите; обособени изолаторни помещения, в които са затваряни насилствено хора; лоша хигиена; прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.

В периода от 26 октомври – 20 ноември са извършени проверки в 22 специализирани институции. От получената във ВАП до момента информация става ясно, че в резултат на констатациите по време на проверките от МТСП ще бъдат изготвени планове за действие за закриване на домовете в с. Куделин и в с. Говежда.

Министерството ще изготви и втори план за периода 2022-2027 г., в който ще бъдат включени за закриване всички специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост, финансирани със средства от държавния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови