Броенето на разписките не нарушава закона, постанови Върховният административен съд

OFFNews 15 ноември 2021 в 20:48 4445 0

Снимка ЦИК

Върховният административен съд отхвърли жалбата на партия "Възраждане" срещу решението на Централната избирателна комисия за броенето на контролните разписки. 

Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна. Според тях не е налице неспазване от страна на ЦИК на указанията, описани в предходно решение на съда.

Този извод следва от съпоставката на указанията за отчитането на машинното гласуване. Според съда, решението на ЦИК не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване, а служи само за сравняване на резултата, извлечен от записващото техническо устройство на машините, и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес.

В мотивите си съдиите от ВАС пишат, че според Изборния кодекс ЦИК има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им. С оглед на тези правомощия, ЦИК може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки, а определянето на вида и обема на контрола - частичен или пълен (както в случая), е изцяло в компетенциите на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews