Бившият зам.-кмет Евгени Крусев в спецсъда днес

OFFNews 04 февруари 2020 в 06:30 4177 0

Снимка Архив

Делото срещу бившия заместник-кмет по транспорта в Столичната община Евгени Крусев за ремонта на Графа продължава днес в Специализирания наказателен съд.

Крусев е обвинен заради подменена вибрационна подложка около и под трамвайните релси на "Граф Игнатиев" - търгът е спечелен с материал на австрийската фирма Getzner, а е поставен продукт на английската Pandrol.

Според обвинението той е "предприел действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за обществена поръчка (обявена с Решение № СОА17-РД93-157 от 08 август 2017 г.), а именно: промяна в носещата конструкция на трамвайния релсов път с контактна и кабелна мрежа по улица „Алабин“ и улица „Граф Игнатиев“ (1 225,55 метра) с нов тип напречен профил, включващ околорелсова еластична виброизолационна система в съчетание с носеща конструкция от типа „плаваща плоча“. С това е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС.

На предишното съдебно заседание бе разпитан главният архитект на София Здравко Здравков, който определи поведението на проектанта Румен Борисов - по негов и на Спаси София сигнал избухна скандала, като саботаж и разказа, че той се е отказал с декларация от авторското право върху проекта. След свикване на експертен съвет, в който участвал и човекът-метро Стоян Братоев, се стигнало до смяна на подложката.

Крусев не заслужава атаките срещу него, категоричен бе арх. Здравков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови