Quantcast

БХК не харесва нито процедурата, нито кандидата за главен прокурор

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2019 в 10:41 1477 1

Качеството на процедурата за избор на главен прокурор и самият кандидат Иван Гешев е ниско, се казва в становище на адвокат Адела Качаунова, директор на Правната програма на Българския хелзинкски комитет, до Висшия съдебен съвет. 

Становището се състои от три части — за процедурата, за кандидата, както и десет въпроса, които да му бъдат поставени по време на предстоящото му изслушване.

Качеството на процедурата е ниско поради факта на номиниране на един-единствен претендент за поста, което не може да гарантира качество на избора и оставя съмнения за прозрачността му. На второ място тази оценка е обоснована с ниското обществено доверие към процедурата и кандидата, принос за което има институционалното поведение до момента — както стремежът кандидатът да е само един и без конкуренция, така и необичайната активност по предоставяне на становища в негова подкрепа от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него. Те нямат право да предоставят становища съгласно чл. 173, ал. 8 от Закона за съдебната власт заради това, че са органи на съдебната и на изпълнителната власт.

Кандидатът не демонстрира познаване или зачитане на основните принципи на правото, на конституционното право и на правата на човека. Освен това публично е демонстрирал подигравателно отношение към гражданските организации, работещи за защита правата на човека.

Въпросите, които БХК иска ВСС да постави на изслушването на Гешев, са насочени към изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по делата "Колеви срещу България", "Великова срещу България", "Ленев срещу България" и "Димитър Митев срещу България"; изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за изпълнението на изискванията на Стокхолмските директиви на ЕС; както и за борбата срещу престъпленията, мотивирани от предразсъдъци („престъпленията от омраза“).