Асоциация обжалва пред ВАС плана за управление на парк 'Българка'

OFFNews 07 февруари 2022 в 12:51 1881 0

Национална асоциация Българско Черноморие обжалва пред Върховния административен съд приетия от Министерския съвет на 30 декември 2021 г. план за управление на парк "Българка", съобщиха от НАБЧ.

Причините са две. Първата от тях е, че планът е силно рестриктивен и има реална опасност да провали строителството на тунела под Шипка. Освен това осуетява плановете за развитие на туризма в Габрово и Трявна.

Вторият порок е, че на плана за управление на парк "Българка" не е извършена задължителната екологична оценка и оценка за съвместимост по зоните от Натура 2000. Това противоречи на няколко закона - за опазване на околната среда, за биологичното разнообразие, за защитените територии и на Европейската директива 2001/42, посочват от асоциацията.

Бившата директорка на парк "Българка" Мая Радева възлага на консорциум Обединение "Българка 2013" с ръководител сегашния зам.-министър на екологията Тома Белев разработване на плана. В консорциума участват фирмите "Марсилеа", "Стерна консулт" и WWF - Световен фонд за дивата природа с управител Веселина Кавръкова. Участието на WWF е много смущаващо, защото точно те са обжалвали пред ВАС оценките за въздействие върху околната среда на тунела под Шипка и обходния път на Габрово, уточняват от НАБЧ.

Сега по предложение на Тома Белев в качеството му на зам.-министър Мая Радева е назначена за директор на РИОСВ Велико Търново, допълват от националната асоциация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!