За първи път в България: Приложение превръща говор в текст в реално време

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2016 в 15:15 3511 1

Фондация „Заслушай се” с подкрепата на Samsung България представиха първата за България платформа с услуга за трансформиране на говор към текст в реално време, която ще осигури равен достъп до образование на около 8000 деца и младежи с увреден слух в страната. 

Услугата стартира с пилотна фаза и ще бъде внедрена в едно специализирано училище в София, а през 2017 г. обхватът и приложението на платформата ще бъдат разширени. Целта е да се осигури качествено и достъпно образование за деца и младежи с увреден слух.

С помощта на иновативната услуга по време на учебния процес учениците и студентите ще могат да възприемат устната реч на преподавателите във вид на писмен текст.

„Лично за мен това е много емоционален ден, защото ме връща към ученическите ми години, когато, седейки на първия чин, се опитвах да разбера всичко, което учителите казваха. Пропусках много информация и това правеше всичко много трудно. Оттогава мечтая да дойде денят, в който следващите поколения деца и младежи с увреден слух да не изпитват тези трудности. Услугата за трансформиране на говор към текст, която днес представихме, е това решение, което ще помогне на стотици деца да се обучават пълноценно. Целта ни е до 2019-а да покрием всички 8000 деца и младежи с увреден слух“, заяви Ашод Дерандонян, основател и председател на фондация „Заслушай се“.

Гост на събитието бе Йорданка Фандъкова, кмет на София. Столична община е първата държавна институция, която вече използва специализирани услуги в помощ на хора с увреждания, улесняващи тяхната комуникация със служителите на Общината.

„Столична община и аз като кмет проявяваме интерес към всички възможности за това хората да имат по-добър достъп до административни услуги, а също така да можем да общуваме, да приемаме предложенията и идеите на всички граждани. Радвам се, че Столична община най-вероятно е първата институция, която вече има договор с фондация „Заслушай се“ и вече осигурява по-добър достъп до услуги на хора с увреден слух“, заяви г-жа Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови