Как Google G Suite навлезе в българското образование

OFFNews 02 август 2020 в 15:59 1791 0

Принудителната дигитализация през последните месеци свари неподготвена образователната система, но училищата бързо се организираха и за кратко прехвърлиха учебния процес онлайн. А добрата новина е, че подходящи решения за целта вече не липсват.

Над 150 000 учители и ученици от 500 училища в страната избраха G Suite за образованието на Google за своя облачна платформа.

Тя е безплатна, изцяло локализирана на български език и лесно съвместима с всякакви устройства и други системи, което допълнително улеснява работата с нея.

Платформата е официално разпозната от Министерство на образованието и науката (МОН) и беше официално представена до всички образователни организации в страната по време на извънредната ситуация заради COVID-19.

Училищата, които вече са започнали да я използват, са осъществили много по-лесно дигитализацията на образователния процес през последните месеци, споделят от Центъра за творческо обучение, който е официален партньор на Google Cloud със специализация “Образование” за България.

Google G Suite обединява множество образователни приложения и функционалности като онлайн уроци, споделяне на файлове, управление на виртуална класна стая, Google Classroom, Jamboard и други. Тя осигурява и неограничено пространство за съхранение на учебни материали в “облака”.

Основната цел на платформата е да предостави сигурен достъп до цялата училищна информация навсякъде и по всяко време. Към момента тя се използва от повече от осемдесет милиона потребители по целия свят, сред които ученици, учители и родители.

Отчасти това се дължи на факта, че платформата е изключително достъпна и лесна за употреба, но в същото време предоставя огромен брой полезни инструменти за подобряване на учебния процес.

“Google може да помогне на българските училища по-лесно да преминат към електронно образование. Само преди броени месеци всички станахме свидетели как на образователната ни система се наложи да се дигитализира буквално за дни и с подръчни средства.

Училищата, които използваха G Suite преди извънредната ситуация, се справиха много по-лесно с прехода към дистанционно обучение. За съжаление кризата с COVID-19 не е отминала и все още има неяснота около това как ще протече учебната година.

Не става въпрос само за реакция в една кризисна ситуация, а за цялостно повишаване ефективността и гъвкавостта на образователната система” - посочва Станислав Христов, експерт Бизнес развитие със специализация G Suite от Центъра за творческо обучение.

Използването на Google G suite позволява безплатна работа със световно доказани ресурси и технологии, достъпни за всички учители и ученици, като:

  • Google Expeditions - експедиции с качествено съдържание с виртуална и добавена реалност; 
  • Google Jamboard - инструмент за “интерактивна бяла дъска в облака”;
  •  Google Класна стая - цялостна платформа за организация на учебна дейност, с домашни работи, тестове, оценки, съвместима всички водещи мобилни и настолни операционни системи.

Скоро ще бъде достъпна и информация за училища и висши учебни заведения, които иновират чрез технологията на Google и изцяло дигитализират процесите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови